Prva svehercegovačka likovna manifestacija

Izložba, Kraljica Katarina Kosaca, Društvo hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, Izložba, Hercegovina
...19. prosinca u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru. Na ovoj velikoj izložbi zajedno će se predstaviti profesori i suradnici Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju

Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Odsjeka likovnih umjetnosti Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, ukupno 53 autora koji će izložiti djela rađena u svim medijima koji se izučavaju na likovnim akademijama. Ova izložba, prva ovakva,"Izložba tri hercegovačke likovne institucije", ostvarena je zahvaljujući organizaciji Udruženja građana "Krug". Predgovor s naslovom "Svehercegovačka likovna manifestacija kao prethodnica analu likovnih umjetnosti" napisao je Ivan Vukoja, likovni kritičar i predsjednik Udruge građana "Krug" iz Mostara. Vukoja piše da je ova izložba prethodnica analu likovnih umjetnosti jer je ova inicijativa pokrenuta i izložba organizirana "s nadom i željom da već od iduće godine preraste u hercegovačko anale likovnih umjetnosti, likovnu manifestaciju na kojoj će sudjelovati ne samo likovne institucije iz Hercegovine, nego iz cijele regije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore".

Potencijal Hercegovine

I prof. Mirsad Begović, voditelj Odsjela likovne umjetnosti na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, pozdravlja jednu ovakvu inicijativu.
"Značajno je da u Hercegovini egzistiraju tri likovne visokoškolske ustanove. Ova regija i inače ima tradiciju likovne umjetnosti: Hercegovina i Mostar su uvijek bili nositelji likovnog života u Bosni i Hercegovini, a izložbe kao što je ova koja će biti otvorena u Mostaru, daju mogućnost da se vidi ono najrecentnije što se događa u suvremenoj umjetnosti Hercegovine. Ova je izložba stoga značajna i za razvoj likovne umjetnosti i za kulturni život Hercegovine. Intencija je da ovakva izložba preraste u značajnije izložbene manifestacije, poput bijenala i trijenala", smatra Begović. V.d. dekana ALU-a Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, prof. Stjepan Skoko, izložbu smatra značajnom jer ona označava promjenu odnosa kakvi su do sada vladali, te također ističe kako se nada da ona neće ostati u lokalnim okvirima, nego da će ona biti značajna za puno širi prostor regije i da će se uključiti i Akademije Beograda, Ljubljane, Novog Sada, Cetinja...
"Nadam se da će ova inicijativa zaživjeti i da će se proširiti u kvalitetniji i širi oblik. Ova izložba je pomak kada je u pitanju kultura i korak naprijed u izlasku ove regije iz mrtvila kada je u pitanju likovna kultura", rekao nam je Skoko.
Vukoja u katalogu izložbe, u ime organizatora, s ponosom ističe kako je ova izložba "prva svehercegovačka likovna manifestacija nakon rata devedesetih".
"Kao takva, ona svjedoči ne samo o kreativno-likovnom i umjetničko-akademskom potencijalu koji Hercegovina ima, nego i o potencijalu društvene interakcije u kojoj svatko od sudionika može doprinositi integraciji ne gubeći ništa od vlastitih posebnosti. Hercegovina može i zaslužuje biti regija i pokrajina koju će svi njezini stanovnici doživljavati kao svoju i koju neće osjećati kao prijetnju vlastitom nacionalnom niti kulturnom identitetu. Jedino takva Hercegovina ima potencijal ne samo otvoriti se prema neposrednom regionalnom kulturno-umjetničkom okruženju, nego i postati značajno kulturno-umjetničko odredište za cijelu navedenu regiju", kaže Vukoja. Ponos zbog ove izložbe ističe i Marko Musović, dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje.

Važna izložba

"Sretan sam što je došlo do organizacije jedne ovakve združene izložbe na kojoj će biti predstavljeni radovi, u svim medijima, tri visokoškolske institucije, akademije likovnih umjetnosti u Hercegovini. Mislim da je ovo prvi put od 1980-ih, kada zapravo i nije bilo akademije na tom prostoru, da se jedna ovakva izložba organizira. Ljubitelji likovne umjetnosti imat će priliku vidjeti radove nastavnika i suradnika s tri akademije koji rade s mlađim ljudima, kada je u pitanju umjetničko područje u visokom obrazovanju", rekao nam je Musović. Je li trebalo proći toliko vremena da netko dođe na ideju i organizira jednu ovakvu izložbu? Musović smatra da je do toga trebalo doći i mnogo prije, ali prilike nisu bile takve da se to moglo i ostvariti. Izložba tri hercegovačke likovne institucije bit će u Galeriji kraljice Katarine Kosača postavljena do 30. prosinca, a organizatori su Udruga građana "Krug", Mostar
u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu (Sveučilište u Mostaru), Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju (Sveučilište u Istočnom Sarajevu) i Odsjekom likovnih umjetnosti Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Postav izložbe potpisuju Mirsad Begović, Marko Musović, Stjepan Skoko i Ivan Vukoja.

 

IZLAŽU

Autori djela koja će biti izložena na izložbi 19. prosinca su: ALU Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru - Branimir Bartulović, Svetislav Cvetković, Ivana Ćavar, Kristina Ćavar, Igor Dragičević, Darko Dugandžić, Mateja Galić, Antonija Gudelj, Mladen Ivešić, Josip Mijić, Dragana Nuić-Vučković, Miro Petric, Silva Radić, Ilija Skočibušić, Stjepan Skoko, Antun Boris Švaljek, Nikola Vučković; ALU Trebinje - Nada Arnaut, Igor Bošnjak, Veselin Brković, Goran Knežević, Momir Knežević, Stevan Kojić, Vladimir Kosić, Slobodan Manojlović, Jelena Marković, Ana Matić, Aleksandra Mikan, Branko Milanović, Sreten Milatović, Željka Momirov, Marko Musović, Lazar Pejović, Savo Peković, Marko Popadić, Bogdan Radović, Savo Rupić, Veljo Stanišić, Irena Stopić, Dejan Šalvarica, Vitoslav Šalvarica, Mirko Toljić, Radislav-Ratko Vučinić, Žarko Vučković, Slobodan Vukićević; Odsjek likovnih umjetnosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru - Mirsad Begović, Dženita Huseinović, Đenita Kuštrić, Selma Loose, Nusret Pašić, Salko Pezo, Mustafa Skopljak i Denis Vuk.

 

Andrijana Copf | Dnevni list