Protekla noć najteža u Čapljini i Ravnom

Po Pavlovićevim riječima situacija na terenu na području općine Čapljina je nepromijenjena, poplavljeno je oko 200 kuća, a organizirane evakuacije stanovništva do sada nije bilo.

Tijekom protekle noći građani, pripadnici Oružanih snaga BiH, vatrogasne službe i Civilne zaštite radili su na nasipu Karaotok prema Kišeru pa je stanje na nasipu pod kontrolom.

U Počitelj polju potopljeno je oko 50 kuća, u Šurmancima 25 kuća, u Bivoljem polju 30 vikend kuća, u Nerezima oko 30 kuća, u Dračevu jedna kuća, u Strugama 15 kuća, dok je u Doljanima ugroženo oko 50 obiteljskih kuća.

Kada je riječ o općini Ravno, vodostaj u Popovom polju i dalje je u porastu (u protekla 24 sata za oko 1 metar). Stanje na terenu se pogoršava i putne komunikacije su u prekidu. Jedina komunikacija Ravnog odvija se starom prugom prema Hutovu.

MOSTAR: SITUACIJA SE STABILIZIRA ALI OPASNOST I DALJE PRISUTNA

rotekla noć je donijela manje količine vode u korito rijeke Neretve tako da posebnih problema na području Mostara, kada je riječ o poplavama, nije bilo, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik Hercegovačko-neretvanskog Županijskog stožera Civilne zaštite Pero Pavlović.
 
 Po njegovim riječima kota na Hidroelektrani Jablanica je niža za 70 cm u odnosu na dosegnuti maksimum. Trenutno su  otvorene četiri klapne preljevnog sustava.

 Na HE Mostar ukupan protok s preljevom smanjen je za 320 metara prostornih u sekundi i trenutno iznosi 1390 metara prostornih u sekundi. Na HE Salakovac kota iznosi 122, 54 dok je protok vode oko 1 130 metara prostornih u sekundi. 

 Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u 6 sati iznosio je  1 161 cm i u odnosu na protekla 24 sata niži je za 127 cm.
 
 "U gradu Mostaru situacija se polako stabilizira, voda se iz poplavljenih objekata uglavnom povlači, ali je opasnost i dalje prisutna", kazao je Pavlović.
 
 Kada je riječ o rijeci Buni njezin vodostaj je 333 cm i u blagom je padu. Zbog izlijevanja rijeke Bune i dalje je zatvorena prometnica Buna-Blagaj. 

 Vodostaj rijeke Jasenice trenutno je 178 cm i zasada nema opasnosti od njezina izlijevanja.

VODA U MOSTARU ISPRAVNA ZA PIĆE  

Kvaliteta vode na području Grada Mostara je u granicama sanitarne ispravnosti što znači da vodu ne treba prokuhavati, kazao je u izjavi za FENU rukovoditelj područne jedince 1 JP Vodovod Mostar Zoran Petrić.
 
 Dodao je kako je prisutan minimalan stupanj zamućenja vode.
 
 Po Pretrićevim riječima JP Vodovod Mostar svakodnevno obavlja kontrolu bakteriološkog zagađenja i zamućenja vode.
 
 (Fena)