Priopćenje NSU u osnovnim školama u ZHŽ

studij posušje, škola, škola, nastavnik, nastava, škola, škola, udžbenici, djeca, Slaven Pehar, škola, odgoda, HNŽ, ZHŽ, škola, nastava, Ortiješ, škola, Buna, Tomislavgrad, učiteljica, diskriminacija, štrajk, HNŽ, diplome, škola, škola, roditelji, djeca, škola, učenici, profesorica, škola, opis, škole, sindikat, priopćenje, Sarajevo, demokracija, Apartheid, škola, učenici, škole, tableti, laptopi, škole, upis, HNŽ, škole, Hercegovina, upis, škole, HRS, HNŽ, nastava, HNŽ, početak, odgoda, škola, HNŽ, torbe, knjige, škola, roditelji, HNŽ, nastava, početak, škola, hercegovački vicevi, poslovica, Tomislavgrad, škola, djeca rast, Mostar, srednja škola, upisi, škola, učenica, škola, roditelji, djeca roditelji, plaća, HNŽ, škola, Zvonko Milas, čestitka, škola, ŽZH, HNŽ, nastava, stipendije, učenje hrvatskog jezika, hrvati izvan domovine, Vrhovni sud FBiH, školska nastava
...ostalog navode da odbijaju Prijedloga sporazuma I i Prijedloga sporazuma II koje je Vlada ŽZH ponudila prosvjeti. Priopćenje prenosimo u cijelosti

Predsjedništvo Sindikata je, uvažavajući mišljenje članstva, na sjednici održanoj u Grudama 19. veljače 2014. donijelo Odluku o odbijanju Prijedloga sporazuma I i Prijedloga sporazuma II koje je Vlada ŽZH ponudila prosvjeti.
Nije bilo teško izračunati da prihvaćanje sporazuma u obliku kojeg nudi Vlada ŽZH znači i umanjivanje godišnjih primanja tehničkom osoblju u iznosu od 90,00KM. Vlada, koja nama cijelo vrijeme ponavlja kako smo socijalno neosjetljivi, na taj način je pokazala svoju socijalnu osjetljivost. Ovo je već treći put da Vlada, po narodski rečeno prelijeva iz šupljeg u prazno i želi nam zamazati oči nudeći ono što nam ionako po zakonu pripada. Zar su mislili na taj način prikriti potpuni nedostatak pravde i dobrote!?
Nudeći ovakav sporazum, Vlada je imala samo jedno na umu, a to je ozakoniti daljnju krađu naših primanja. Cilj je zatući nas financijski, a onda nam uskratiti pravo prigovora na pljačku koja se planira i ove godine. Osobito smo revoltirani kako Vlada javnosti putem medija predstavlja prijedlog sporazuma kao povišicu plaće od 5%, i velikodušno nudi isplatu jednokratnih pomoći, jubilarnih nagrada i regresa, dakle svega onoga što su nam dužni i što nam po zakonu pripada. Naravno, u njihovim priopćenjima nigdje nećete naći činjenicu da su u prošloj godini protuzakonito umanjili plaću pod izlikom da nema novaca. U isto vrijeme Vlada dnevno potroši jednu prosječnu plaću na putne troškove - dnevnice i noćenja, mobitele i troškove reprezentacije.

Kad se ukalkuliraju sve stavke njihovog sporazuma, za sljedeće razdoblje trebali bismo ostati u istom ili biti u još težem položaju, s tim da bismo potpisivanjem ove šuplje ponude blagoslovili nepravdu. E, pa ne možemo to prihvatiti!
Samo u posljednjih godinu dana svaki naš djelatnik je oštećen za sljedeće:
- od plaća u prosjeku po 1000,00 KM
- od toplog obroka više od 200,00 KM
- nije isplaćena niti jedna marka regresa za 2013. godinu
- posljednji honorar je isplaćen za travanj 2013.
-Vlada duguje porodilje naknade za dva mjeseca iz 2012. godine
- porodiljne naknade prebačene su na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje, a posljednja uplata je  bila za srpanj 2013.
- nije isplaćena niti jedna jednokratna pomoć ni jubilarna nagrada
- otpremnine za umirovljenike nisu isplaćene po zakonu, a naši umirovljenici dobivaju privremena rješenja...
Ovo je tek dio onoga što nam je uskraćeno. Sada neka ekonomisti izračunaju koliko je milijuna maraka Vlada uštedjela na prosvjeti. U koju svrhu će biti potrošeni novci koje su nam uzeli i koje i dalje namjeravaju uzimati!? Na gorivo za službene automobile, na reprezentacije, na dnevnice za službena putovanja, na otvaranje novih nepotrebnih radnih mjesta u tijelima uprave? Ili samo na buduće izbore?

Predsjednica Sindikata
Vesna Ćorluka