Priopćenje MUP-a ŽZH-a povodom jučerašnjeg priopćenja o kaznenom djelu zlouporabe položaja

...podnio izviješće o počinjenom kaznenom djelu zlouporaba položaja ili ovlasti protiv S. D. (53) iz Teskere,

općina Ljubuški, v. d. ravnatelja Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke.

 Također, u našem priopćenju smo, uz pravnu kvalifikaciju djela, naveli činjenični opis kaznenog djela za koje je prijavljeni osumnjičen.

Navedeno priopćenje izazvalo je brojne reakcije. Današnji broj Večernjeg lista prenio je izjavu v. d. ravnatelja ZZO ŽZH u kojoj isti, pod punim imenom, tvrdi da „nema ništa sporno u pozajmici koja je dana Vladi ŽZH jer se odnosila na porodiljne naknade, a novac je nakon tjedan dana vraćen ZZO-u.“ Nadalje, osumnjičenik tvrdi da „nije se poremetio plan u smislu poslovanja, kao ni plan plaćanja u tijeku novca tako da ZZO nije oštećen tim činom“.

Istodobno, na lokalnim web portalima pojavili su se brojni anonimni komentari koji tvrde da kazneno djelo nije počinjeno, da se policija iz političkih razloga obračunava s nevinim čovjekom i sl.  Budući da ovakve tvrdnje mogu javnost dovesti u zabludu dužni smo reći da su istražitelji MUP-a, provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrdili slijedeće:
1. utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je 25. 8. o. g. Stjepan Dodig, vršeći dužnost ravnatelja ZZO ŽZH, na račun Vlade ŽZH neovlašteno tj. bez suglasnosti Upravnog vijeća ZZO-a, uplatio 400.000,00 KM,
2. utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je Stjepan Dodig 27. 8. o. g., na redovitoj sjednici Upravnog vijeća ZZO-a ŽZH, tražio naknadno (retroaktivno) ozakonjenje navedene uplate, što je Upravno vijeće odbilo učiniti,
3. utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je Stjepan Dodig pokušao navedenu uplatu prikazati kao pozajmicu premda ona to nije, budući da se prilikom davanja pozajmice potpisuje ugovor u kome se navode prava i obveze strana potpisnica,
4. Stjepan Dodig iznosi neistinu kada tvrdi da je Vlada „nakon tjedan dana vratila novac ZZO-u“. Istina je da taj novac još uvijek nije vraćen.  Vlada ŽZH jeste na račun ZZO-a uplatila 519.618,26 KM na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje uposlenika u tijelima županijske uprave, međutim, to su redovite uplate i one nemaju nikakve veze s vraćanjem novca za kojeg Dodig tvrdi da ga je „pozajmio“ Vladi.

Iz svega navedenog vidljivo je postojanje osnova sumnje da je Stjepan Dodig počinio kazneno djelo za koje je prijavljen, i duboko smo uvjereni da će njegova krivnja biti dokazana u kaznenom postupku.

Na kraju, svima koji misle da mogu izvršiti pritisak na policiju objavljivanjem anonimnih komentara na web portalima kojima se blati naš rad, poručujemo da uludo troše svoje vrijeme a osumnjičenom Dodigu poručujemo da će imati priliku svoju obranu iznijeti na Sudu.