Prijave protiv premijera ZHŽ-a i ministara u vladi stižu Tužiteljstvu

Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ

Istina je da vodimo istragu o nelegalnoj eksploataciji rude boksita na području općina Posušje i Široki Brijeg i već sutra ćemo izaći u javnost s rezultatima istrage, kazao je Damir Ćutura -glasnogovornik Uprave policije MUP-a ZHŽ-a.

Kako navodi večernjak radi se o nelegalnoj stečenoj dobiti od 1,4 mil KM u korist vlasnika tvrtki koji su vršili eksploataciju, a izravno su odgovorni premijer Jurišić, ministar financija Vjekoslav Bakula i ministar gospodarstva Žarko Karačić.

Za tih 1,4 mil KM ilegalno stečenog novca postoje pokriće s računa, a pretpostavlja se da je taj iznos i 10 puta veći. Biti će podnesene prijave i protiv direktora rudnika boksita Posušje i Široki Brijeg,zatim protiv rudarkog inspektora ZHŽ-a, kao i protiv drugih koji su se okoristili odlukama koje je donijela Jurišićeva kriminalna vlada.

Jurišić, Bakula i Karačić su održali sastanak sa direktorima rudnika - Ivanom Mikulićem i Jeronimom Marićem nakon kojeg su potpisali promemoriju u kojoj traže da se nelegalna eksploatacija boksita odmah zaustavi te da se ''u roku od mjesec dana izvrši prijevoz i prodaja nelegalno izvađene rude od privatnih osoba preko Rudnika boksita Posušje ,uz naknadu rudnicima 10%, kao i naknadu od 2 KM za utovar rude u vagone i špediterske troškove''.Direktori Mikulić i Marić su zaduženi da potpišu ugovor s gospodarskim subjektima koji su nelegalno eksploatirali rudu.

Bez odluke Vlade ZHŽ-a

Tom promemorijom je legalizirana nezakonita ekploatacija rude, čime se nalaže da privatne osobe uplaćuju 10 % vladinu poduzeću-Rudnici boksita, a zauzvrat im se daje pravo za ekplataciju rude iako nisu niti registrirani za tu djelatnost, niti imaju koncesiju-objašnjavaju istražitelji.

Jurišić u trajno vlasnitvo  Uniji Soldo ustupa napušteni površinski kop u Donjoj Britvici, uz obrazloženje da je Vlada ZHŽ-a za takvu odluku dala suglasnost i to jednoglasno. Međutim sada postoje dokazi da se o tome nije niti raspravljalo na sjednici Vlade- prenosi Večernji list.