Presušile čatrnje i bunari: Hercegovačka sela bez vode

čatrnja, bunar
Dugotrajna suša ispraznila je hercegovačke čatrnje. Tamo gdje još ima akumulirane vode za napajanje stoke, rezerve se troše rekordnom brzinom. Najveći problem je u selima, daleko od vodovodnih sistema, gdje već sada dovoze vodu cisternama. Navodnjavanje oranica je luksuz.

- Problem i za njive i za stoku, sve imamo, ali vodu nemamo - ističe za RTRS Desanka Ateljević.

 Velika suša, ništa nismo zalijevali što smo zasadili. Za stoku posebno dovozimo cisternu, muka velika, osnovno nemamo - dodaje Vesna Popovac.

Oko 90 zahtjeva za dostavljanje vode, kažu u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje, čeka na izvršenje, a svaki dan stigne i do 20 novih. Samo u posljednjih petnaest dana domaćinstvima u okolini Trebinja, odvezli su više od 200 cisterni vode.

- Radimo sa punim kapacitetom sa svim snagama što imamo, prognoziramo da će tako biti i dalje s obzirom da padavina nema na vidiku - rekao je zapovjednik Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

Cisterna od sedam kubnih metara vode, seoskom domaćinstvu potraje tek desetak dana. Iako je prva besplatna, za drugu i svaku narednu isporuku naručitelj plaća 25 posto cijene prijevoza.

- Svako 10-15 dana dolazi cisterna od sedam kubika. Košta 25 maraka - rekla je Vesna Popovac.

Suša će, sasvim je sigurno, potrajati. A kakvo je stvarno stanje govori i podatak da je, samo na području Trebinja, umjesto prosječnih dvjesto litara kiše u lipnju, na višegodišnjem nivou, prethodni mjesec palo svega tri litra. Najveće štete, zasigurno će pretrpjeti poljoprivreda u bezvodnim područjima. Sušno ljeto, i nestašice vode zasigurno će se prolongirati.