Predstavljena sva ljepota i bogatstva cijele Hercegovine

Ruta je nastala u sklopu istoimenog projekta koji je podržao MDG-F program Kultura za razvoj koji provode UNESCO, UNDP i UNICEF, financiranog preko MDG Fonda sredstvima Vlade Kraljevine Španjolske. Oko trideset sudionika uz kulturno-zabavne programe posjetilo je do sada nepoznate lokacije lijepe Hercegovine.
Sajam kulturnog turizma

- Trideset ljudi nije skrivalo svoje oduševljenje sa svim što su vidjeli i doživjeli za proteklih par dana putujući Srcem Hercegovine. Posjetili su mjesta za koja su samo čuli, a nisu nikad bili, a posjetili su i mjesta za koja nikad nisu ni čuli, kazala je Aleksandra Savić, voditeljica projekta. Dodala je i to kako je ruta Srce Hercegovine i edukativnog karaktera, kao takva zanimljiva je za ekskurzije osnovnih škola, kao i za sve one koji se više ne zadovoljavaju komercijalnim rutama. Srce Hercegovine po svim svojim sadržajima i konceptom nudi izbor, ističe Savić, onima koji žele proširiti svoja znanja, doživjeti nešto novo, uživati u okusima Hercegovine i dobro se zabaviti.
Putovanje je završeno sajmom kulturnog turizma u klubu Aleksa u Mostaru. Sajam je organiziran u suradnji s udruženjem "Okusi Hercegovinu", koje već šest godina radi na valorizaciji tradicionalnih proizvoda. "Okusi Hercegovinu" su prezentirali hercegovačke proizvode s područja cijele Hercegovine poput hercegovačka vina od proizvođača Tvrdoš, Čitluk, Međugorje zatim med, grah poljak, domaći ajvar, pekmez od smokava, slatko od šljiva te vodič "Putovanje kroz Hercegovinu".

Gastro i hercegovački proizvodi

Također, vinarija Daorson predstavila je vlastiti proizvod vino "Pinnes" autohtonih sorta blatine i žilavke. Najviše pozornosti privuklo je Obiteljsko gospodarstvo Radić s raznim džemovima od kupine, smokve, drenjine, likerima od šipka, meda, kupine, drenjine, suhe smokve, domaćim sokovima i sirupima od svih biljaka koje se nalaze na našem prostoru - šipak, drenjina, višnja, kupina, zova, kao i maslinovim uljem s ružmarinom i drugim proizvodima koji su vrlo pristupačne cijene, zdravi, puni arome i zbog vrlo originalnog pakiranja zgodni za poklone.Uz gastronomske tradicionalne, autohtone proizvode, predstavio se Radoslav Brzica iz Gruda sa zanimljivim rukotvorinama od kamena, Elmir Prevljak iz Konjica s ručno rađenim nakitom, Sanja Šantić iz Trebinja s ručno rađenim torbama, nakitom, pletenim kapama i prslucima, Amela Šarić iz Stoca s heklanim radovima, iz Mostara Haris Frlj sa suvenirima od željeza i Zlatko Salčin (Galerija S) s ćilimima.

dnevni list