FOTO  Predstavljena knjiga Pruge koje su život značile, Stanisava Vukorepa

ravno

Pred brojnim domaćim pukom, gostima iz čitave Hercegovine, Sarajeva, Ploča i Dubrovnika te predstavnicima tiskovnih i elektronskih medija, ugledni predstavljači su biranim riječima iskazali pohvalu ove vrjedne knjige.

Naglasili su kako je knjiga PRUGE KOJE SU ŽIVOT ZNAČILE plod dugogodišnjega terenskog istraživanja autora Stanislava Vukorepa, sve u želji da se sačuva od zaborava spomen na bivše željezničke pruge (0,76 m) koje su život značile. Uskotračne je pruge Austro-Ugarska Monarhija planski gradila u Bosni i Hercegovini, a među najvažnijima je bio, s vojnog gledišta, željeznički koridor Gabela - Zelenika u Bokokotorskom zaljevu te pruge Uskoplje - Dubrovnik i Hum - Trebinje.

Na povezivanju željeznicom luka na Jadranu sa srednjom Europom najviše su ustrajali Dubrovčani i Bokelji, koji samostalno i preko Dalmatinskoga sabora traže od tadašnje vlasti iz Beča izgradnju željeznice od Dubrovnika do Sarajeva. To im je udovoljeno tek krajem 19. stoljeća kada je Monarhija dobila upravu nad Bosnom i Hercegovinom. Koridor i pruga su građeni ručno bez pomoći ikakvih strojnih pomagala od 1898. do 1901. kada je pruga puštena u promet.

To su bile pruge spasa koje su omogućavale vezu s ostalim djelovima svijeta, donijele suvremene uljudbene tekovine. Pruga je također omogućila zapošljavanje i rijetka je bila obitelj koja nije imala barem jednoga člana zaposlenoga na željeznici.

Komunistička partija je i pored gorućeg vapaja stanovništva, bez milosti ukinula pruge Gabela - Dubrovnik te Hum - Bileća - Nikšić 1976. Time se prekinuo lanac zapošljavanja ne samo na pruzi nego i u obližnjim gospodarskim centrima u koja su svakodnevno putovali žitelji naselja uz prugu. Tada je iz ovih naselja započeo najveći val iseljavanja domicilnog stanovništva.

U knjizi je, osim povijesnoga prikaza razvoja željeznice, prikazana i inventarizacija željezničke baštine - građevinske, industrijske i spomeničke. Danas je ta europska graditeljska i spomenička baština ostavljena na milost i nemilost vremenu i čovjeku.
Knjiga ima 500 stranica te kazalo imena i mjesta i oko 760 fotografija. Popisana je kompletna željeznička spomenička baština na teritoriju jugoistočne Hercegovine, Dubrovnika i Konavala.

Svečanost je vodio Ante Bender a u glazbenom dijelu večeri nastupili su HKUD Hutovo.