Poziv na pregled će dobiti 32 444 žene u HNŽ-u

pregled

... Zavod zdravstvenog osiguranja i Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a predstavili su županijski program ranog otkrivanja raka dojke od 2019. do 2022.

Ovaj, slobodno se može reći, revolucionarni projekt na ovim prostorima trebao bi pomoći u ranom otkrivanju raka dojke te samim time omogućiti veći postotak izliječenih od te opake bolesti. Početak provedbe programa je siječanj 2019. godine, a završetak prosinac 2022. godine

. S obzirom na broj žena obuhvaćenih programom (32.444) i planirani odziv od 60%, program će se odvijati u dvije faze.

Dvije faze

- Prva faza trajat će dvije godine (2019. - 2020.) i u njoj će, uz planirani odziv, biti obuhvaćeno oko 19.500 žena. Druga faza će trajati, također, dvije godine (2021. - 2022.) i njome će biti obuhvaćene žene koje nisu bile obuhvaćene prvom fazom, žene koje su, u međuvremenu, stekle ciljanu dob te one kojima je u prvoj fazi preporučena kontrolna mamografija - rekli su jučer za Večernji list iz ZZO-a HNŽ-a.

Svim ženama ciljane populacije poziv za mamografski pregled bit će dostavljen na kućnu adresu, a plan pozivanja načinit će zdravstvene ustanove u kojima će se vršiti mamografski pregledi u suradnji sa Zavodom za zdravstveno osiguranje HNŽ-a. U slučaju neodziva na upućeni poziv, ponovljeni poziv bit će upućen u roku koji nije dulji od 6 mjeseci. Ako se ni nakon tog pokušaja ne kontaktira, ta žena se isključuje iz tekućeg probira (skrininga) i ponovno poziva u sljedećem ciklusu.

Poziv će sadržavati i zdravstveni anketni upitnik koji će žena popunjen donijeti na dan pregleda. Zdravstveni upitnik načinit će Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a u suradnji sa zdravstvenim ustanovama u kojima će se provoditi e-mamo probir (skrining).

- Ovaj program i druge slične programe u našoj županiji moguće je provoditi zahvaljujući činjenici da smo u posljednjih 5 godina, izvodeći IZIS, kako jedan od četiri strateška projekta Zavoda, došli do razvojne faze u kojoj je bilo moguće razvijati i u IZIS integrirati RIS (Radiološki informacijski sustav) te njegovu perjanicu centralizirani radiološki sustav s digitalnom slikovnom funkcionalnosti PACS - kazao je ravnatelj ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak.

Rano otkrivanje bolesti

Predstavnica Udruge građana "Novi pogled" Maja Memić je iz iskustva u dugogodišnjem radu sa ženama oboljelim od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja kazala kako je rano otkrivanje karcinoma dojke put do ozdravljenja ili barem produljenja života ženama koje se susretnu s tom opakom bolešću. Pozvala je sve institucije, ali i cjelokupnu javnost da podrže ovaj veliki projekt.