Požare svi zaboravili: Ne zna se tko je nadležan za procjenu šteta!?

požar, Doljani, Sovići, požari, Hercegovina, šteta
...ljeta još čeka izvješće ostalih općina, u gradu Mostaru po tom pitanju nije nitko ni prstom maknuo.

Da bi stvar bila gora, u Gradskoj upravi Mostara nitko ne zna ni treba li izići na teren i utvrditi štetu nastalu u požarima koji su tijekom proteklog ljeta divljali oko Mostar, piše ovo mostarski 'dnevni list'.

Edita Avdić, koja je zadužena za procjenu šteta u slučaju elementarnih nepogoda na području grada Mostara, iznenadila se što nju o tome išta pitaju, jer kako je naglasila, elementarnu nepogodu zbog požara proglasila je Vlada HNŽ-a, a ne Grad Mostar.

- Mi smo radili procjenu šteta koje su nastale tijekom zime kad je stanje elementarne nepogode proglasio Grad Mostar, a za procjenu šteta koje su nastale tijekom požara nismo ništa ni radili, jer nismo ni dobili obavijest od gradonačelnika da to treba raditi, kazala je Avdić 'dnevnome listu'.

Elementarnu nepogodu tijekom ljeta kad su 'divljali' požari na sve strane, kako kaže, nije proglasio Grad Mostar i nitko ih nije angažirao za rad na procjeni šteta, niti ona zna da je bilo ikakvih sastanaka vezanih uz to. Zaprepašteni činjenicom da se elementarna nepogoda po navedenim službama u Mostaru nije dogodila, iz 'dnevnog lista' obratili su se načelniku Civilne zaštite za Grad Mostar Salihu Mehičeviću kojeg su tijekom ljeta kad je sve gorilo oko Mostara i sami u više navrata susretali na mostarskim požarištima.

Međutim, ni on, kaže, ne zna da je Grad Mostar formirao povjerenstvo za procjenu šteta, a razlog tome nije mu jasan, jer svjedok je velikih šteta koje su nastale i smatra da su iste trebale već biti procijenjene, ali ne može sa sigurnošću kazati čija je to bila odgovornost.

Ministar gospodarstva HNŽ-a Amer Zagorčić, međutim ističe kako je zakonom jasno određeno da se procjene šteta nastalih u elementarnim nepogodama rade na lokalnoj razini i dostavljaju onda Vladi HNŽ-a koja usvaja primljena izvješća.

- Procjenu šteta prvo moraju izvršiti lokalne zajednice, a onda nakon toga Vlada HNŽ-a usvaja informaciju o štetama koje su se dogodile za vrijeme elementarne nepogode, jer povjerenstva koja izlaze na teren su povjerenstva lokalnih zajednica, a ne županijska, pojasnio je Zagorčić.

Procjena nastalih šteta tijekom zimske nepogode, kako je podsjetio, dostavljena je iz svake općine u roku od dva mjeseca, što se očekuje i za nepogode koje su s dogodile tijekom ljeta.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović kazao je da su svoja izvješća o procjeni šteta koje su nastale tijekom požara već dostavile općine Čitluk, Čapljina, Konjic i Jablanica.

- Štete nastale u navedene četiri općine prema preliminarnom izvješću tajnice županijskog Povjerenstva za procjenu šteta Marine Bevanda iznose oko 99 milijuna maraka, kazao je Pavlović, navodeći kako je za konačnu procjenu nužno sačekati izvješće iz svih općina.

Stoga, s obzirom na činjenicu da u Mostaru nitko po pitanju procjene šteta nije počeo ni raditi, postavlja se pitanje hoće li ova procjena za štete biti završena prije no što se nove dogode.