Potres zatresao Hercegovinu i Dalmaciju

potres, potres Hercegovina, Stolac, BIH, potres, potres, Dalmacija, Hercegovina

U 22:35 sati umjereno jak potres osjetio se u velikom dijelu Dalmacije. Kako pokazuju preliminarni podatci EMSC-a, potres je bio jakosti 4,3 po Richteru, a epicentar je bio na dubini od svega 2 kilometra, oko 3 kilometra zapadno od Imotskog. U međuvremenu je jakost potresa korigirana na 4,2 po Richteru. Samo 11 minuta poslije dogodio se i drugi, slabiji potres, magnitude 2,3 po Richteru s epicentrom u Imotskom polju. Prema prvim dojavama, potres se najviše osjetio u Imotskoj krajini.

Naši čitatelji javljaju da se osjetio na širokom području od Makarske do Splita, ali i u Zagori. Epicentar je ipak bio u BiH. Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske u 22 sati i 35 minuta zabilježili su jak potres s epicentrom u BiH, Između Čitluka i Posušja.

Za sada je poznato da se potres u Hrvatskoj osjetio u širem području od Sinja do Makarske. Magnituda potresa iznosila je M=3,7 prema Richteru. Procjenjuje se da se u epicentru potres osjetio intenzitetom V stupnja Mercalli Cancani Siebergove ljestvice. Uznemireno stanovništvo – U Baškoj Vodi podrhtavanje tla trajalo je oko 30 sekundi – dojavila nam je čitateljica. – U Splitu se potres slabo osjetio i kratko je trajao – javlja drugi čitatelj. Očekivano, čitatelji s imotskog područja najviše su uznemireni. – Prvo se čula tutnjavina, a onda se kuća tako zatresla da je cijela obitelj pobjegla vani. Čulo se kako se tresu stakla na prozorima – javlja nam čitatelj iz Medovog Doca kraj Imotskog. Potres ove jakosti vjerojatno nije izazvao materijalnu štetu oko epicentra, ali su nam u Centru 112 otkrili da su zaprimili više stotina poziva uznemirenih građana, javlja dalmacijadanas.

www.tomislavnews.com