Potencijalna ruta izbjeglica mogla bi biti Trebinje – Mostar – Zapadnohercegovačka županija

izbjeglice
... nakon što je Vijeće ministara donijelo plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta i upravljanja priljevom masovnog broja migranata i izbjeglica, piše Večernji list BiH.

Solakov dopis

Taj je dopis, koji je potpisao direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, upućen svim općinskim i gradskim službama Civilne zaštite, kao i županijskim upravama. Taj je zahtjev izazvao različita tumačenja nakon čega se počelo nagađati da će se u Grudama ponovno otvoriti centar za prihvat izbjeglica što se pokazalo krivim. Na ovaj Solakov zahtjev hrvatske županije ili općine gotovo uopće nisu odgovorile. Zanimljivo je da se o ovome masovnom prikupljanju podataka za smještaj izbjeglica i migranata radi mimo znanja državnog tima koji bi trebao koordinirati sve poslove vezana uz novi rasplet događaja. Ovu su temu posljednjih mjeseci više u javnost plasirali pojedini dužnosnici nego što je bila realna prijetnja. Pri tome je Federalna uprava Civilne zaštite navodila i konkretne nove migrantske rute koje bi mogle koristiti izbjeglice iz Sirije. Po tim navodima iz dokumenta radi se o dva pravca za koje se ne zna tko ih je odredio. Tako direktor Solak navodi da su u pitanju Sjeverni i Južni koridor. Sjeverni koridor se po tim navodima proteže od Bijeljine - Bosanske Posavine - Republike Srpske i Unsko-sanske županije, piše Večernji list BiH.

Bijeljina - Posavina...

Drugi potencijalni pravac preko kojega bi se očito usmjeravale izbjeglice, po Solaku, je Južni koridor koji bi vodio od Trebinja preko Mostara, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te južni dio Unsko-sanske županije. Uz to je zbog tog migrantskog vala FUCZ pozvao sve općinske i gradske službe Civilne zaštite, kao i županijske uprave Civilne zaštite da izvrše pregled svojih planova evakuacije i planova zbrinjavanja. Zbog moguće novonastale situacije Federalna uprava Civilne zaštite prikuplja podatke o lokacijama na otvorenom prostoru gdje bi se mogao uspostaviti privatni kamp za zbrinjavanje izbjeglica, zatim lokacije kolektivnih centara u FBiH po općinama i gradovima s procjenom broja ležaja u dvoranama ili postojećim kolektivnim centrima. Traženi su i podaci oko postojećih kapaciteta za osiguranje odgovarajućeg broja šatora ili kontejnera za smještaj izbjeglica i migranata, kao i poljskih kreveta, kompleta posteljine, pokretnih mobilnih čvorova te cisterni za opskrbu vodom.