FOTO  Zahvaljujući 4. Posuškim kamendanima, Posušju trajno ostaje osam skulptura

kipari, Posuški kamendani

Trajna kulturna ostavština

Naime, sedam studenata ALU Široki Brijeg i apsolvent kiparstva s Umjetničke akademije u Osijeku, deset dana su klesali kamen od kojeg su nastala vrhunska umjetnička djela koja sada krase zelenu površinu uz gradsku šetnicu kod Trga hrvatskih branitelja i postat će dio trajne kulturne ostavštine posuškim ljudima i posuškome kraju.

U biranju lokacije pomogla je arhitektica Maja Ramljak, a kada su skulpture postavljene na navedeno mjesto nastalo je opće oduševljenje studenata autora, kao i bivših studenata ALU-a u Širokom Brijegu - akademsku slikaricu Martinu Tomić i akademskog kipara Zdenka Galića iz Posušja, koji su izjavili da su ponosni što će ove skulpture krasiti njihov grad.

Kolonija bila iznimno posjećena

Akademski kipar prof. Nikola Vučković i njegova asistentica akademska kiparica Mateja Galić iznimno su zadovoljni gostoprimstvom u Posušju i pruženoj prilici na suradnji u nadi da će se ta suradnja nastaviti i dogodine.

Trg hrvatskih branitelja u Posušju za vrijeme njihova rada bio je iznimno posjećen od strane znatiželjnih prolaznika koji su željeli vidjeti kako nastaje umjetničko djelo, i to iz tvrdog materijala kakav je posuški kamen, te su gledali i ispitivali o alatima i načinu rada. Zanimljiva je činjenica da je ovo studentima bio prvi susret s kamenom. Zato su im u radu pomagali meštar Anđelko Penava i učenik strukovne klesarske škole u Posušju Zdravko Miličević iz Rakitna, dok im je potreban materijal osiguravao vrsni klesar Mario Mihalj.

„U predanom radu uz zvonke zvuke metalnih dlijeta i u oblacima kamene prašine, kameni su blokovi svakim danom dobivali neobične simboličke forme." - napisala je Dragana Nuić-Vučković u katalogu napravljenom upravo povodom završetka ove kolonije u kojem se nalaze sva nastala djela.

Prvi korak u nastajanju galerija na otvorenom

Tako je Antonio Kukavica (Imotski) oblikovao velikog bika, Božena Radoš (Tomislavgrad) oblak, Kristina Livačić (Vitez) mačku, Slavko Kolar (Žitomislić) pauka, dok su neki studenti težili apstrakciji pa je tako Josip Ivešić (Novi Šeher-Žepče) napravio djelo „Duša i tijelo u sutonu", Boris Cikač (Nuštar) izradio je skulpturu naziva „Pri stvaranju", dok je Ana Čolaković (Vinkovci) izradila kompozicije kamenih blokova koji podsjećaju na stare megalitske međaše. "Spomenik pastiru" apsolventa Osječke akademije Vjekoslava Filipovića (Strošinci) ima i zvučnu dimenziju - mladi je kipar u središnju šupljinu ugradio klepku - zvono.

Skulpture sa ove kolonije ostat će u javnom prostoru Posušja i prvi su korak u nastajanju galerije na otvorenom, čime bi Posušje i šira regija nesumnjivo dobili dodatnu vrijednost poput nekih drugih gradova u inozemstvu koji su poznati po kamenu.