Vapaj lokalnog stanovništva i turista: Hitno riješite pitanje prelaska GP Osoje – Vinjani Gornji!

granica, Vinjani, posušje - vinjani
Događaju se ciklički uglavnom u periodu smjene gostiju, tako da su predvidiva onima koji unaprijed planiraju ljetovanje. Posjetitelji koji se tada upute na jednu od jadranskih destinacija, uglavnom ostaju po nekoliko dana, i oboružaju se strpljenjem te osvježenjem pri čekanju u kilometarskim kolonama.

Prijelaz zvan čežnja

Iako i gore opisana slika može izazvati i izaziva revolt turista iz Europske unije te zemalja okružja, u nastavku teksta donosimo radikalniju priču o graničnom prijelazu na kojem su kilometarske kolone pravilo, bez obzira na dan i doba dana, i tako gotovo tri mjeseca u godini.

Riječ je o prijelazu Osoje - Vinjani Gornji koji je i proteklih godina bio sinonim za čekanje u kolonama, ali uglavnom vikendom, dok je ove godine situacija eskalirala širenjem i na radne dane. Čeka se u rasponu od trideset minuta pa do dva i po sata. S obzirom da dobar dio putnika u zakrčenoj koloni putuje na jednodnevni jadranski izlet ili na posao, to znači da pri polasku i povratku mogu provesti ukupno od 4 do 5 sati!

Problem uskog grla-jedini problem?

Sadašnja popratna infrastruktura koja se sastoji dvije prometne trake na ulazu i izlazu svakako nije dovoljna da primi putnike koji godinama ne prometuju samo iz pograničnog područja, već i iz susjednih hercegovačkih, pa i srednjebosanskih općina. Stoga se unatrag dvije godine i krenulo u smjeru proširenja. Iako je neslužbeno najavljivano da bi prijelaz s Hrvatske strane trebao biti dovršen još tijekom proljeća, radovi su u tom periodu stali, a cjelokupan projekt poludovršen.

Iz smjera BiH kako doznajemo imovinsko pravni odnosi vezani za okolno zemljište su riješeni, i čeka se daljnji potez Uprave za neizravno oporezivanje u čijoj je nadležnosti daljnja izgradnja.

No, iako bi bolja infrastruktura sigurno olakšala prolaz preko GP Osoje-Vinajni Gornji, jedno pitanje je neizbježno. Uz približno isti priljev putnika, kako je moguće da se problem višesatnog vikend čekanja proširio na cijeli tjedan, te s jednog mjeseca na tri?

Pregledali smo izvješća s graničnih prijelaza susjednih općina, konkretno Crveni Grm i Orah koji su također u „dvotračnom" sustavu. Gužvi ima, ali se nisu povećavale u odnosu na protekle godine. Što onda stvara dodatne probleme između Posušja i Imotskog?

Jedan od mogućih odgovora smo probali dobiti od rezigniranih putnika koji su nam mahom davali indikativan odgovor:procedura pregleda dokumenata pri ulasku u RH je vremenski puno duža, a pregled osobnih stvari detaljniji.

Može li brže?

Istinu za volju tijekom proljeća ove godine u Hrvatskoj su se izmijenile odredbe Zakonika o schengenskim granicama, koje se odnose na provedbu granične kontrole. To je praksi značilo da su službenici granične policije, prilikom obavljanja granične kontrole putnika, kako za vrijeme ulaska tako i za vrijeme izlaska s područja EU, provodili sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka. Međutim zbog kaosa na graničnim prijelazima koji je nastao kao posljedica izmjene ove odredbe provedba iste je privremeno obustavljena. Što opet nameće pitanje: Po čemu je GP Osoje- Vinjani posebniji od drugih prijelaza pa zahtjeva detaljnije preglede putnika? I ako je već odlučeno da se provodi režim detaljnog listanja, pečačenja i „provlačenja" dokumenata kroz čitač, te otvaranje prijenosnih hladnjaka i torbica za plažu, zar se nije moglo razmisliti i o privremenom otvaranju okolnih lokalnih granični prijelaza koji razdvajaju jedan te isti narod?

Traže se hitna rješenja!

Vrhunac sezone je prošao, međutim sezona kilometarskih kolona između Posušja i Imotskog nije. Iako su predstavnici lokalne zajednice već održali par sastanaka na ovu temu sa predstavnicima nadležnih institucija iz RH kako bi se problem što hitnije riješio, on još očito nije riješen. Stoga, kako su nam rekli iz Ureda načelnika općine Posušje, ovih dana se očekuje još intezivniji angažman zbog navedene problematike.

Stanovnici s kojima smo razgovarali, i Posušja i Imotskog, su jedinstveni u stavu. Ako se nastavi ova neizdrživa situacija, najavljuju i mogućnost blokade prometa i mirnih prosvjeda s obje strane granice, jer pitaju se otkud toliko licemjerje, burno se reagira kada Slovenija pravi problem prelaska iz RH u tu zemlju, a ona to isto čini, ili još gore, svome narodu iz BiH.

posusje.net