U Posušju ovoga ljeta prvi Festival klapske pjesme

klapa, klapa Međugorje, klape čapljina, klapa trebižat, Klapa Intrade, Klapa Narenta, Klapa Krš, klapa hrm, klapska večer

Odluku o organizaciji natjecateljskog festivala klapa donijeli su na danas održanom sastanku u Posušju predstavnici Općine Posušje, Vade Županije zapadnohercegovačke, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, županijske Turističke zajednice te posuških klapa „Grga" i „Zvizdan".

Festival, čiji će nositelj biti Općina u suradnji s nekoliko udruga, za sada će imati dvije večeri i dvije natjecateljske kategorije, večer muških klapa te večer ženskih i mješovitih klapa. Pobjednici, o kojima će odlučivati stručni žiri, dobiti će između ostalog i novčane nagrade za prva tri mjesta u obje kategorije, a svake večeri će i publika izabrati svoj pobjednika. Festival će se održati ispred zgrade stare škole, gdje se i inače održava dosta projekata u okviru „Posuškog ljeta".

„U Hercegovini danas djeluje više od 20 klapa koje su iznimno kvalitetne, a neke i redovno sudjeluju na festivalima klapa u Omišu i Perastu. Sama ta činjenica pokazuje da je, nakon značajnog broja koncerata i klapskih smorti, sazrjelo vrijeme da se i u Bosni i Hercegovini utemelji međunarodni festival klapa. Posušje, u kojem djeluju čak tri klape, pokazalo je organizacijom niza projekata kako može i ovaj projekt realizirati na visokoj razini", kazao je predsjednik posuške podružnice Napretka Ljubo Begić.

klapa,klapa Međugorje,klape čapljina,klapa trebižat,Klapa Intrade,Klapa Narenta,Klapa Krš,klapa hrm,klapska večer


Načelnik Posušja Branko Bago dao je maksimalnu podršku ovom projektu. „Raduje me ovaj projekt, o kojem smo počeli razgovarati prije Nove godine i u kratko vrijeme smo nakon inicijative došli i do današnjeg sastanka. I to govori koliko smo svi zainteresirani za ovaj festival. Siguran sam da će festival klapske pjesme biti novi prepoznatljivi simbol Posušja, ali ponuditi dodatni turistički potencijal općine. Isto tako sam uvjeren kako neće izostati ni financijske pomoći sa svih razina vlasti u BiH, ali i od gospodarstvenika".

Na sastanku je nazočila i županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Helena Lončar koja je također izrazila zadovoljstvo što će u našoj županiji biti organiziran jedan ovakav kulturni događaj, koji zaslužuje podršku i sa županijske razine, s obzirom da pridonosi unaprjeđenju kulturnog života u našoj županiji.

Na današnjem sastanku imenovan je i Festivalski odbor koji će volonterski raditi na organizaciji festivala. U ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Odboru su predsjednik podružnice Ljubo Begić, koji je ujedno i predsjednik Odbora, član Središnje uprave Napretka Vanja Gavran koji je i inicijator ovog projekta, u ime Općine rukovoditeljica Služba za opću upravu i društvene djelatnosti Ivanka Arapović Galić, u ime Turističke zajednice Županije zapadnohercegovačke voditelj ureda u Posušju Ante Begić, predstavnici klape „Grga" Tomislav Bašić i „Zvizdan" Slaven Pekas i član udruge „Pauk" Petar Penava.

Festivalski odbor svoj prvi sastanak imat će za desetak dana, nakon čega se očekuje i raspisivanje natječaja za klape kao i ostale informacije vezane za organizaciju festivala.