U Posušju otkriven spomenik Bugojanskoj skupini

spomenik
Na spomeniku je radio akademski kipar Zdenko Galić i još 7 klesara. Na njemu se nalazi 19 ploča na kojima su reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili dio ove grupe, a imena drugih pripadnika ispisana su na zidu.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je sveta misa za poginule pripadnike Bugojanske skupine - Fenix 72. Prisutni su se nakon mise uputili prema Trgu Ivana Pavla II. te je intoniranjem himne i minutom šutnje započeo svečani program otkrivanja spomenika, nakon čega je uslijedilo obraćanje općinskog načelnika Branka Bage, a zatim i obraćanje gospodina Ante Sarića, predstavnika hrvatskih iseljenika iz Australije.

Ideja gradnje spomenika krenula je od Jerke Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su, kako bi oživili sjećanje na žrtve pripadnika skupine Fenix 72, prikupili sredstva za njegovu izgradnju. Općina Posušje je objeručke prihvatila ovu ideju te je sudjelovala u realizaciji kako se nikad ne bi zaboravili oni koji su svjesno žrtvovali svoje živote za našu slobodu.

„Dičimo se svojim, a cijenimo tuđe", istaknuo je načelnik Branko Bago u svom govoru te je rekao: „Konačno se ostvarila ideja naših iseljenika, a velika želja svih nas u Posušju da se odužimo našem Filipu i Petru, kao i svim ostalim pripadnicima Fenix grupe, na prigodan način, tj. podizanjem spomen obilježja."

Riječi zahvale načelniku Bagi uputio je Ante Sarić, predstavnik hrvatskih iseljenika iz Australije i izrazio zadovoljstvo podizanju spomenika poginulim pripadnicima Bugojanske skupine.

Nakon prigodnih govora, spomenik su otkrili braća poginulih posuških vitezova Petra Bakule i Filipa Bešlića skupa s načelnikom općine Posušje, dok je spomenik blagoslovio fra Mladen Vukšić, župnik i dekan posuške župe.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su izaslanici stranaka okupljenih u krovnu organizaciju hrvatskog naroda u BiH - HNS, predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman i predsjednik odbora za Hrvate u BiH Milan Kovač, predstavnici iseljeničkih udruga, crkveni vjerodostojnici i drugi.

U programu otvaranja još su sudjelovali Klapa Zvizdan, Tomislav Bašić, Pero Eranović i Ante Nadomir Tadić Šutra.

Podsjetimo, Bugojanska skupina je upala u tadašnju Jugoslaviju u lipnju 1972. godine, 19 hrvatskih sinova s ciljem oslobađanja Hrvatske od Jugoslavije. Htjeli su pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Skupina se tada ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, kako bi stigla na Tromeđu, tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 26. lipnja 1972. došlo je do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a zatim s Teritorijalnom obranom i tadašnjom milicijom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30 000 pripadnika SUP-a (milicije i Udbe), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. Naposljetku su i uspjeli 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana ubile su njih 18, a najmlađi od njih, Ludvig Pavlović, osuđen je na 20 godina zatvora, poginuvši kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke, vojne i policijske krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: „Dobro smo dobili po glavi."

Bugojanska skupina predstavlja početak borbe za slobodu Hrvatske koja je i ostvarena dvadeset godina kasnije.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB-a:
1. Adolf Andrić
2. Ambroz Andrić
3. Nikola Antonac
4. Petar Bakula
5. Filip Bešlić
6. Vidak Buntić (D.V. Ograđenik)
7. Vili Eršeg
8. Ilija Glavaš
9. Đuro Horvat
10. Vejsil Keškić
11. Vinko Knez
12. Viktor Kancijanić
13. Ilija Lovrić
14. Stipo Ljubas
15. Vlatko Miletić (D.V. Ograđenik)
16. Ludvig Pavlović
17. Ivan Prlić
18. Pavo Vegar
19. Mirko Vlasnović

U spomen na njihovo junaštvo, njihovu odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske, općina Posušje je, u suradnji s hrvatskim iseljenicima iz Australije, podignula spomenik da se održi sjećanje na žrtve pogibije Bugojanske skupine.

U akciji Fenix 72 sudjelovala su i naša dva Brotnjaka, Vidak Buntić i Vlatko Miletić iz Donjeg Velikog Ograđenika. U sjećanje na njih i žrtvu koju su podnijeli za Hrvatski narod u Posušju su na spomen obilježje vijence položili izalanstva Općine Čitluk i MZ Donji Veliki Ograđenik.

Radio Posušje