U Posušju održano županijsko natjecanje Dani hrvatskoga jezika

škola, takmičenje
Na samom početku nazočne je pozdravio domaćin, mr. sc. Ljubo Kovač, ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića. Gostima i natjecateljima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje, prof. Zdenko Bošnjak. Natjecanje je otvorio Ljubo Tomić, tajnik Ministarstva obrazovanja ŽZH koji je svima zahvalio na dolasku te zaželio sreću natjecateljima.

Stručno povjerenstvo za ocjenjivanje recitatora nije imalo lagan zadatak. Ipak su donijeli konačnu odluku, a rezultati su sljedeći:

Recitatorstvo – srednje škole
1. Nevenka Bulić i Krešimir Dedić iz SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški sa pjesmom „Povratak“ - Dobriša Cesarić
2. Jozo Kolobarić, Gimnazija fra Grge Martića Posušje, „Monolog Šimurine“ - „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“
3. Katarina Nižić, Gimnazija Ljubuški, pjesma „Čekaj me“ - Konstantin Simonov

Recitatorstvo – osnovne škole
1. Luka Bošnjak, OŠ fra Stipana Vrljića Sovići, „Molitva za moju majku“ - Luka Paljetk
2. Anamarija Milas iz OŠ A. B. i S. Šimića Drinovci, „Moja domovina“ - Pajo Kanižaj
3. Leonard Pavičić i Petra Boto, OŠ Ivane Brlić Mažuranić Humac, „Razgovor s duhom hrvatskog jezika“- Zvonimir Bartolić

Učenici srednjih škola su pisali literarni rad na temu „Težak život – laka rješenja“. Pobijedila je Arijana Ratkić iz Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg. Drugi je Zvonimir Mandić, učenik Srednje strukovne škole Široki Brijeg, a treće mjesto je osvojila Ivana Herceg, Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški.

Tema literarnog rada za učenike osnovnih škola je „Da sam ja netko“ . Najuspješnija je bila Drina Penava iz Osnovne škole Kočerin. Domagoj Radić, učenik Osnovne škole A. B. i S. Šimića Drinovci je osvojio drugo mjesto, a treće mjesto su podijelili Lucija Madžar iz Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški i Robert Romić, Osnovna škola A. B. Bušića Rakitno.

Literarne radove su ocjenjivali: fra Vendelin Karačić, prof. Jerko Ivanković i mr. sc. Marko Tokić. U stručnom povjerenstvu za ocjenu recitatora su bili: mr. sc. Marko Tokić, prof. Jerko Ivanković i akademski glumac Robert Pehar.

minpro-zzh.gov.ba