FOTO  U edukacijskom centru PRIZMA Posušje održana obuka profesora koji sudjeluju u probnoj županijskoj maturi

Posušje, edukacija

...održati 5. i 6. listopada ove godine u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Naziv obuke bio je „Procjenjivanje znanja u obrazovanju", a sastojala se od dva dijela.

Prvi dio su bila predavanja, a drugi radionica. Voditelji obuke bile su Sveučilišne profesorice iz Zagreba, Nada Babić i Zrinka Jelaska. Dr.sc Nada Babić je redovita profesorica katoličko-bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s dugogodišnjim iskustvom edukacije studenata i profesora o novim metodama poučavanja. U svom današnjem izlaganju pod nazivom „Što prije vrijednovati, znanje ili pitanja za provjeru znanja?!" govorila je općenito o načinu postavljanja dobrih pitanja u obrazovanju. Dobra pitanja trebaju biti postavljena prema načelu valjanosti, osjetiljivosti, objektivnosti i pouzdanosti.

Profesorica Babić je za sva načela navodila životne primjere iz osobnog iskustva, bilo da je riječ o dobro ili loše postavljenim pitanjima. U predavanje se povremeno uključivala i profesorica Jelaska te se kroz interaktivnu nastavu uključivala u razgovor sa sudionicima obuke navodeći im životne primjere dobro i loše postavljenih pitanja iz svih struka. Profesorica Jelaska je redovita profesorica filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz osebujne znanstvene karijere valja izdvojiti dvogodišnji rad na Sveučilištima Connecticut i Michigan. Uz to, profesorica govori i nekoliko svjetskih jezika. Trenutno obnaša dužnost predsjednice Odjela za kulturu hrvatskoga književnoga jezika HFD-a pa su polaznici današnje obuke dobili i certifikate ispred ove važne institucije.

Drugi dio obuke odnosio se na radionice. Naime, sudionici su dobili zadatke da primjene naučeno gradivo, tj. da izrade pitanja otvorenog i zatvorenog tipa po navedenim načelima. Svi su podijeljeni u grupe po predmetima koje predaju te su naučili kako se mogu izbjeći česti problemi u postavljanju pitanja tijekom nastavnog procesa.
Edukacijski centar PRIZMA 5. i 6. listopada provodi probnu županijsku maturu u županiji Zapadnoherčegovačkoj. Učenici će imati priliku provjeriti svoje znanje iz osnovnih predmeta (hrvatski jezik, matematika i strani jezik) koji se polažu na osnovnoj ili višoj razini te iz izbornih predmeta (biologija, kemija, fizika) koji se polažu na jedinstvenoj višoj razini.
Ispiti iz pojedinih predmeta u svim gradovima će se odvijati u isto vrijeme te će se rezultati objaviti pod šiframa kako bi svaki učenik znao rezultate samo svog testa.
Na takav način izbjegava se demotivacija kod učenika i nudi im se prava prilika da potpuno besplatno i dobrovoljno provjere svoje znanje koje će im biti putokaz za daljnje postupke u razdoblju koje je pred njima. Matura je pogotovo stresna za maturante iz naše županije jer dobar dio njih polaže školsku maturu, državnu maturu u RH kao i prijemne ispite na fakultetima u BiH.
Probna matura im može poslužiti kao signalna lampica za dodatno učenje i pripremanje za navedene događaje.
Edukacijski centar PRIZMA pomaže maturantima u dodatnom učenju te ih usmjerava, prema njihovim željama i mogućnostima, na odabir fakulteta.
Projekt probne mature prvi je takav u Bosni i Hercegovini i nadamo se da će postati tradicija.

Kao i svake godine Edukacijski centar PRIZMA u listopadu nastavlja sa već popularnim i poznatim pripremama za državnu maturu i prijemne ispite u Posušju, Grudama i Ljubuškom.
Svoje mjesto za pripreme možete rezervirati putem facebook stranice Edukacijski centar PRIZMA ili kontaktom na broj: 063/363-648 ; 063/440-476.