FOTO  Tri stoljeća posuškog Čitluka

posuski citluk

... rodnom mjestu muža Benjamina, spomenula je ljepote kamenog mosta i stećaka na Ričini. Ovih dana Zvonko Galić je prikupio brojne zanimljivosti o posuškom selu, sada MZ Čitluk, iz zapisa fra Petra Bakule.

Naime, ime kraja potječe od turske riječi čifluk, a to ime u prijevodu znači imanje ili posjed. Kada su Turci dijelili susjedne Vinjane 1718. godine, istočni dio pripadao je mostarskom kadiluku i begu Hadžiću, kasnije Kapetanoviću, piše Večernji list BIH.

Kroz Čitluk protječe rječica Ričina sve do Dalmacije. No, ono što je posebice zanimljivo za taj kraj vezano je za nekropolu stećaka, stari kameni most i staro groblje Ričina.

Konzervacija stećaka

Već se radilo na zaštiti i konzervaciji stećaka kako bi se kamene spavače zaštitilo od propadanja. Tu se na istraživanju našla stručna ekipa - arheologinje Maja Soldo, Josipa Penava i Katarina Bešlić te student arheologije Tomislav Mihalj. Ovaj projekt predstavlja prvu fazu u sklopu projekta "Zaštitno istraživanje, konzervacija i restauracija lokaliteta Ričina,Posušje".

Doznajemo kako je nedavno odrađena analiza kostiju nakon iskapanja grobova ispod monumentalnih stećaka na Ričini. Na taj način Općina Posušje nastavlja aktivnosti na zaštiti kulturno-povijesne i graditeljske baštine lokaliteta Ričina koji se nalazi na listi peticije za proglašenje Ričine nacionalnim spomenikom, ističu u Općini Posušje. Uz to vrijedi spomenuti obnove gornjeg dijela kamenog mosta koji također izaziva veliku pozornost.

Obnova mosta

Mnogi, pa i stručnjaci, pripominju kako je loše rješenje gradnja asfaltne prometnice Posušje - Tomislavgrad uz sami kameni most. No, njegova obnova pridonijet će trajnijoj zaštiti djela poznatih posuških klesara i zidara.

Čuvanje i zaštita svih vrijednosti

Na lokalitetu je i novo groblje Ričina s obnovljenom kapelicom i gradnjom mrtvačnice. Spominje se i stara crkva sv. Ružice, lokalitet Starka, Ilirske gomile i gradina na Muslijića klancu te Ilirsko svetište, rimska naselja i druge zanimljivosti Čitluka i Ričine.

Neki su Čitlučani pokrenuli promjenu imena Čitluk u Ričinu, ali je sve ostalo po starim nazivima. No, radi se i na očuvanju svih vrijednosti iz daleke prošlosti, što se pokreće i radi i u još nekim krajevima kao što je Nečajno, Posuški Gradac, Podbila i drugi krajevi i lokaliteti.