FOTO  Svečano obilježena 20. obljetnica OO HDZ BiH Posušje

HDZ BiH, Dragan Čović, Borjana Krišto, izbori 2010

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća na spomen-obilježje na Trgu hrvatskih branitelja, članovi i simpatizeri HDZ BiH kao i mnogobrojni gosti imali su prigodu pogledati dokumentarni film o utemeljenju Odbora HDZ u Posušju 1990. godine kojega je narod dočekao s oduševljenjem.

U prigodnom govoru nazočnima, predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović čestitao je 20. obljetnicu OO HDZ BiH Posušje te ukazao na veliku žrtvu hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu cijelog hrvatskog naroda. Također je istaknuo potrebu kvalitetnog organiziranja Hrvata oko HDZ BiH kao stožerne stranke hrvatskog naroda u BiH u kojoj leži snaga za bolje sutra.

''Unatoč silnim nastojanjima drugih stranaka koje pokušavaju razgraditi HDZ BiH, razdvojiti HDZ od Hrvata i zapečatiti BiH kao državu dva naroda, na predstojećim općim izborima dokazat ćemo kako se više ne može manipulirati interesima hrvatskog naroda. Dana 3. listopada povijesni je trenutak u kojem moramo nastupati zajedničkim snagama, pokazati kako ovakvo stanje u BiH više nećemo tolerirati te se izboriti za ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda u čemu upravo prednjači uloga Borjane Krišto kao budućeg člana hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH'', rekao je prof. dr. Čović pri čemu je naglasio kako bez Hrvata nema ni vlasti u BiH. Na samom kraju predsjednik HDZ BiH se osvrnuo i na veliku ulogu mladeži i žena na predstojećim izborima kroz različite političke aktivnosti i djelovanja.

Predsjednik OO HDZ BiH Posušje Ivica Pavković prisjetio se svih važnijih događanja kroz koja je prošao HDZ kroz proteklih 20 godina: od utemeljenja općinskog odbora, prvih višestranačkih izbora, uvođenja hrvatskog jezika u škole, preko formiranja specijalnih postrojbi policije početkom 1991., osnivanja HVO pukovnije Bruno Bušić 1992. godine, poslijeratnih događanja pa sve do danas. ''Utemeljenjem HDZ u Posušju Hrvati su, nakon 45 godina jednoumlja, jasno pokazali kakvu vlast žele. 78 Posušaka je dalo život za svoj hrvatski narod. U 20 godina postojanja HDZ BiH ima snage nositi se sa svim problemima, vlada pokretačka snaga okupljena oko Mladeži HDZ BiH Posušje kao i Zajednice žena HDZ BiH Posušje, snaga kojoj vjerujemo i koja će nas dovesti do cilja za bolje sutra naše općine i cijelog hrvatskog naroda'', istaknuo je Pavković.

U ime Zajednice žena HDZ BiH ''Kraljica Katarina Kosača'' Posušje svečanu obljetnicu svim članovima i simpatizerima stranke čestitala je predsjednica Helena Lončar, dok je Zvonimir Širić, u ime Mladeži HDZ BiH Posušje, pružio punu potporu kandidatima HDZ BiH na predstojećim izborima.

Uz visoko izaslanstvo HDZ BiH, svečanosti obilježavanja 20. godina HDZ BiH Posušje nazočilo je izaslanstvo HDZ Republike Hrvatske, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Katoličke crkve.