Studenti posuškog Sveučilišta ostaju bez diploma

Studenti Sveučilište Mostar
Naime, kako je obrazložio ministar financija Rade Luburić, prihodi i primici u tom razdoblju ostvareni su u iznosu od 47 milijuna maraka, dok rashodi i izdaci za isto razdoblje iznose 58 milijuna maraka. No, kako je potvrdio, u rebalansu proračuna koji je skoro završen deficit će biti još veći i iznosit će 17 milijuna maraka.

Velik deficit

- Riječ je o povećanju na bruto plaće prosvjetnim djelatnicima u iznosu od 10 posto za mjesec srpanj. Imamo kratkoročni kredit od tri i pol milijuna maraka koji moramo vratiti u ovoj godini, što će deficit povećati za dodatnih 4 milijuna maraka. Ono na što smo ponosni jest činjenica da smo uspjeli uštedjeti na grantovima. Naime, bivša je Vlada u te svrhe planirala skoro 23 milijuna maraka, a mi smo to srezali na 4 milijuna. Inače bi deficit bio još veći, pojasnio je ministar Luburić trenutačnu situaciju u proračunu.
Luburić je također najavio da će u idućoj godini u proračunu biti 12 milijuna maraka manje, no tvrdi da će se u iduća dva proračuna nastojati sanirati dug i deficit koji je ostao u ovoj godini.
Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Mario Bušić, na temelju raspoložive dokumentacije koja se nalazi u ministarstvu, informirao je Vladu o utvrđenom činjeničnom stanju u Sveučilištu "Philip Noel-Baker" u Posušju.
Naime, u radu ovog sveučilišta utvrđene su brojne nepravilnosti pa, prema Bušićevim riječima, spomenuto sveučilište ni u kojem slučaju nije smjelo početi s radom budući da ova ustanova nije pribavila potrebnu dokumentaciju za rad niti je upisano u registar visokoškolskih ustanova u ZHŽ-u.
- Sveučilište radi na crno te je pogubno za našu županiju, a meni je najviše žao što će na kraju ispaštati studenti kojima se neće moći izdati nikakva potvrda o završenom studiju, kazao je Bušić.

Nezakonito djelovanje

Inače, zeleno svjetlo za rad ovog međunarodnog sveučilišta, čiji je osnivač Međunarodna liga humanista, prošle godine je dala bivša Vlada Zvonke Jurišića. Međutim, prema riječima premijera Ćosića, Vlada ZHŽ-a je dobila dopis od same Lige u kojoj ona traži da se poduzmu sve mjere u sprječavanju nezakonitog djelovanja.
Na prijedlog ministra Bušića Vlada je donijela zaključak kojim će se ovlastiti djelatnik iz resornog ministarstva da već sljedeći tjedan izvrši detaljan uvid u djelovanje spomenutog sveučilišta.
S obzirom da je ova županija suosnivač Sveučilišta u Mostaru s osnivačkim udjelom od 26 posto, Vlada ima obvezu i pravo sudjelovati u upravljanju Sveučilištem na način imenovanja jednog člana Upravnog vijeća. Stoga je jučer imenovala Slavicu Karačić kao novog člana Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru.

Piše: Mirela Tučić / dnevni-list.ba