Sjećanje na 'blidinjskog hajduka' Vinka Vukoju Lastvića

Blidinje, "Vinko Vukoja - Lastvić"
Stradao je u prometnoj nesreći nedaleko od Hajdučkih vrleti, a pokopan je na groblju pokraj kapelice sv. Ante na Blidinju.

Vinko je među prvima prepoznao turističke potencijale blidinjskog područja, pa je osim novca investirao ljubav prema ovim planinskim ljepotama, hajdučkom staništu Mijata Tomića i njegove družine. Godine 2002. osnovao je Hajdučku republiku Mijat Tomić koja ima svoj ustav, zastavu, putovnicu, teritorij, granice, novac, garde, himne, ministre.. , piše Blidinje.net

Zamisao o osnivanju Hajdučke republike je nastala zbog problema između županija i općina, jer dio na kojem se nalazi motel dugo vremena nije nikome pripadao. Ideja o izgradnji Hajdučkih vrleti začeta je 1995. godine, gdje je godinama izlagao skupljenu vrijednu etnografsku zbirku predmeta stare tehnike i kućne radinosti koju je do sada vidjelo tisuće posjetitelja.

Za vrijeme Vinkova života održavane su razne manifestacije , među kojima su Off Road Rally i "Dobro slaži i ostani živ", njegova djela žive i živjet će zauvijek. Nakon smrti pok. Vinka , njegovim putem uspješno je nastavila kći Marija, sa samo 17 godina. Danas su Hajdučke vrleti brend ugostiteljstva, a "Hajdučka republika" i dalje savršen bijeg od surove stvarnosti.