Posuški župni zbor hodočastio u Rim

rim, hodočašće, hodočasnici, Vatikan, Vatikan, Međugorje, Vatikan, biskupi, sv petar, posmrtni ostaci, Papa Franjo, Vatikan, Vatikan, samospaljivanje, muškarac, Nerkez Arifhodžić, Željko Komšić, Urbi et Orbi, Vatikan, kokain, pošiljka, Vatikan, Papa Franjo
Dok molite na grobovima svetih apostola, nasljedujte njihovo svjedočanstvo vjere prepoznajući u Isusu iz Nazareta Sina Božjega i svoga Spasitelja. Hvaljen Isus i Marija!" Ovim je riječima papa Banedikt XVI. u srijedu na općoj audijenciji na trgu sv. Petra u Vatikanu pozdravio članove župnog zbora Fra Grga Martić iz Posušja, koji su od 2. do 8. ožujka hodočastili u Rim, kao i druga sveta mjesta u Italiji, a uoči obilježavanja 25 godina višeglasnog pjevanja u posuškoj župi.

Članovi zbora, kao i drugi hodočasnici iz Posušja, predvođeni župnikom fra Milanom Lončarom i voditeljicom zbora časnom sestrom Marinom Ivanković, posjetili su najznačajnija mjesta u Rimu između ostalog grobove sv. Petra i sv. Pavla u bazilici sv. Petra u Vatikanu i sv. Pavla izvan zidina, Panteon, posljednja počivališta solinskih i istarskih mučenika, grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić Kosača, grob blaženog Ivana Pavla II., katakombe, ali i najljepše turističke destinacije poput Koloseuma, Rimski forum, Piazze Navone, Fontane di Trevi, Španjolski trg...

Zahvaljujući Posušaku Slavi Manduriću, koji živi u Zagrebu, a koji je jedan od velikih poznavatelja Rima i službeni vodič, imali su priliku čuti i puno naučiti o važnosti Rima za Katoličku crkvu, ali i hrvatski narod koji je stoljećima iznimno povezan s Rimom i Svetom Stolicom.

Posebno je bilo svečano u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u kojoj je zbor pjevao na nedjeljnoj svetoj misi, ali pjesma se mogla čuti i na drugim mjestima mameći osmijehe i aplauz drugih hodočasnika, turista i slučajnih prolaznika.

Kao i svi hrvatski hodočasnici i Posušaci su bili smješteni u Domu hrvatskih hodočasnika Blaženi Ivan Merz u kojem su se zbiljski osjećali kao kod svoje kuće, zahvaljujući gostoljubivosti svih koji rade i volontiraju u ovom domu. Ovom prigodom u domu je blagoslovljena i Posuška soba u koju je postavljena velika razglednica Posušja, a koja je uređenja i opremljena zahvaljujući donacijama Posušaka.

No nije Rim bio jedino odredište ovog velikog, a moglo bi se reći i povijesnog hodočašća. Molilo se i pjevalo i na grobovima velikih svetaca sv. Ante i sv. Leopolda Mandića u Padovi, sv. Benedikta i sv. Skolastike u Montecassinu, a kao šećer na kraju došao je i Asiz i hodočašćenje sv. Franji, svecu koji je i danas velika inspiracija vjernicima, posebno mladima.

Svakako treba spomenuti da je ovo hodočašće pratio i Radio Vatikan koji je u čak dvije emisije na hrvatskom jeziku, što je rijetkost, ugostio nekoliko Posušaka koji su govorili o životu župe, dojmovima sa susreta s Papom i svemu što su vidjeli i čuli proteklih dana.

Bez imalo sumnje ovo hodočašće bit će velika snaga i poticaj svim članovima zbora da i dalje pjesmom slave Boga, ali i poticaj na zajedništvo i druženje.

Zbor zahvaljuje svim dobročiniteljima koji su i financijski pomogli kako bi se ovo hodočašće organiziralo: župniku iz Međugorja fra Petru Vlašiću, predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, Općini Posušje, te poduzećima HT Eronet, Dalekovod, Elektroprivreda HZ HB, Bin Invest, Planet, Posušje bus, Oli, Prodomo, Pikić staklo, Begić namještaj, Kruna mode, Mis benz, Ivka, Ela, Wimaks, Dragoja benz, Inđilović, Divna, Slavuj, te pojedincima Dijani Kovač, Željku Vicanu, Branku Martiću i Ankici Vican.

ika.hr