Posušje : Vukovi se spuštaju sa planina, psi im postali lovina

Ranijih godina vukovi su napadali nešto kasnije nego ove, potvrdili su u nam u Viru i Podbiloj te Podzavelimu. Nestaju psi Pepe Galića, Ante Budimira i mnogih drugih u tom području. Rekorder po tim nevoljama je Ćani Budimir jer je ostao bez 20-tak svojih lovačkih pasa s golemom štetom jer su neki psi traženi i skupi.

I drugi u tom kraju potvrđuju kako je nestalo više pasa u Zagorju, ali u Viru na samom ulazu iz Mikulića. Vuci prijete u Roškom Polju i psima u tom kraju, ali i na drugim stranama. Zašto su vukovii krenuli u masovni vučji pokolj pitali smo lovca Mladena Bešlića iz Posušja. Rekao nam je kako je ovo vrijeme kada vučice hrane svoje mlade i nužna im je hrana. Stoga kreću u napade radi opstanka mladunčadi. I podno Posušja, u Osoju, nestala su dva psa, a priča se kako vuci biraju vrijeme pa se uvlače i u grad. Primjećeni su ispod južnih tribina stadiona Mokri dolac, a jedan je domaći pas nestao u Carskom Gaju. Nismo mogli doznati razlog, ali je potvrđeno da je pas preko noći nestao ispred obiteljske kuće.

Vukovi su zaprijetili i preko granice u imotskim selima. U RH su zaštićene životinje, a u BiH se mogu ustrijeliti bez kazne. No, upravo je Zavelim blizu granice pa "herc vuci", šale se u Zavelimu, mogu u "berbu" bez opasnosti i carine. Vlasnici pasa ovih dana bolje čuvaju ljubimce.

radioposusje.ba