POSUŠJE: U posljednjih godinu i pol odselilo je oko 200 obitelji

putovanje
Ovo partnersko tijelo čine svi ključni akteri koji mogu doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih, od predstavnika vlasti, preko gospodarstvenika do vijeća mladih.

U posljednjih godinu i pol općinu Posušje napustilo je oko 200 obitelji. Za većinu je pronaći posao bila nemoguće misija. No, odlaze i oni koji su radili, ali su bili potplaćeni. Prosječna plaća u ovoj općini ispod je prosjeka u Federaciji.

"Mi ćemo u kontinuitetu i dalje i još snažnije nastaviti stvarati bolji poslovni ambijent - sve ono što je u zoni odgovornosti Općine", kazao je Ivan Milićević, voditelj Odsjeka za razvoj Općine Posušje.

A pojedinačne odgovornosti bit će definirane u lokalnom akcijskom planu zapošljavanja. Ovo je prvi put da u općini svi partneri rade za njegovoj izradi. Zajedno će i provoditi mjere smanjenja ekonomskih migracija, javlja Federalna.ba.

"Predsjedništvo jeste na početku godine zadužilo Vijeće ministara da odredi i u saradnji sa entitetskim vladama napravi prijedlog strategije održivog razvoja unutar BiH, ali su to, nažalost, stvari koje ne privlače dovoljnu pažnju" , tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Iz Vijeća ministara BiH kratko poručuju: "Za realizaciju Zaključka Vijeće ministara BiH je zadužilo Direkciju za ekonomsko planiranje".

Da sve ide sporo, potvrdili su iz Direkcije za ekonomsko planiranje u BiH. Kažu, Vijeće ministara BiH tek ih je obavijestilo o cijelom procesu te je rano za postavljanje vremenskih odrednica. Iz opozicije oštre reakcije - kažu, učinjeno je premalo.

"Vrlo rado bismo razmatrali različite državne strategija pa i ovu, ali Vijeće ministara BiH nikako da uradi domaću zadaću", poručuje SDP-ov Saša Magazinović.

Zbog loših đaka i stalnih političkih tenzija našu zemlju redovno zaobilaze strani investitori. Čini se da položaj bh. građana i borba protiv nezaposlenosti sve češće pada u drugi plan. A dok se politika ne dogovori, slike redova pred narodnim kuhinjama ostat će svakodnevnica./HMS/