FOTO  Posušje progovorilo uz knjigu 'Nisam šutio'

fra Mario Knezović, knjiga, promocija nečega

...„Nisam šutio - otvoreno o Crkvi politici i društvenim događanjima" autora fra Marija Knezovića. Kino dvorana, svjedoci kažu, nikada nije bila ispunjenija. Okupilo se gotovo 500 znatiželjnika. O knjizi su govorili dr. Marko Tokić i dr. Nino Raspudić. Program je vodio Dragan Soldo, s Radiopostaje Mir Međugorje. Ulomke iz knjige su čitali Ivan Skoko i Marijan Knezović. Pjevanjem je događaj obogatila Frama iz Posušja.

Dr. Marko Tokić je na zanimljiv način prelistao knjigu čitajući isječke iz nje koje smatra društveno poticajnima i kao prilog

buđenja pozaspale svijesti i odgovornosti u društvu. Dr. Tokić osobito smatra kapitalnim što fra Mario osim analiza iznosi i vizije kako bi društvo moglo biti bolje i kako bi oni koji obnašaju vlast mogli raditi za opće dobro, a ne samo za svoj probitak. Istaknuo je kako je knjiga prikladan sadržaj da i mladi iz nje mogu raščlanjivati svoju ulogu na društvenoj sceni. Jasnoća stavova, bistrina misli i moć trezvenih zaključaka snaga su ove knjige, rekao je dr. Tokić.

Dr. Nino Raspudić je prepričao detalj koji je i njega gurnuo u medijsku orbitu, ako i brojna osporavanja nakon što je upoznao fra Marija. Dotaknuo se detalja koji se zbio nakon što je gostovao u emisiji Agape koju uređuje i vodi na Radiopostaji Mir Međugorje fra Mario Knezović. Nakon toga su ga, kako reče, „dežurni" ljevičari prozvali pa je zbog toga čak završio na policijskome obavijesnome razgovoru. Dr. Raspudić je kazao da s velikim poštovanjem pozdravlja hrabrost i na čin na koji piše fra Mario. Autor nije bježao ni od jedne teme, nije se bojao pisati o onome o čemu drugi šute, analizirao je i teme Crkve i iznio stavove koji su zbilja za naše okruženje revolucionarni, rekao je dr. Raspudić. Fra Mario, kako reče, ima izvrsnu nadarenost za prepoznavanje detalja koji mnogima promaknu. Osobito mi je drago čitati tekstova u kojima iz sportske perspektive analizira krupna politička i društvena stanja, zaključio je dr. Raspudić.

Autor fra Mario je u zahvalnoj riječi kazao kako sama činjenica da jedan fratar mora pisati ovakve tekstove govori o tome u kakvome stanju društvo živi. Mnogi su zastrašeni, ucijenjeni, prodani i ušutkani. Međutim, kako reče, dok pravednici na društvenoj sceni šute, oni drugi su glasni i uzimaju plijen iz usta ušutkanih, zaključio je fra Mario. Na početku predstavljanja prikazan je video prilog s prvoga predstavljanja u Zagrebu.

Prihod od knjige ići će za potrebe izgradnje studentskoga doma sa siromašne studente u Mostaru.

Stipe Kvesić/Pero Crnogorac