Posušje: Obilježena pogibija članova skupine Fenix

Fenix, Posušje, obljetnica
...nastoje ostvariti tisućljetnu želju za samostalnom i neovisnom Hrvatskom. I ovaj srpanj prolazi u još jednom sjećanju na Adolfa Andrića, Ambroza Andrića, Nikolu Antonaca, Petra Bakulu, Filipa Bešlića, Vidaka Buntića, Vilija Ereša, Iliju Glavaša, Đuru Horvata, Vejsila Keškića, Vinka Kneza, Viktora Kancijanića, Iliju Lovrića, Stipu Ljubasa, Vlatka Miletića, Ludviga Pavlovića, Ivana Prlića, Pavu Vegara i Mirka Vlasnovića.

Tim povodom izaslanstvo općine Posušje, predvođeno Općinskim načelnikom Brankom Bagom je u nedjelju 24. srpnja 2016. godine posjetilo Ogorje Gornje gdje su upravo na taj dan 1972. godine pali Ilija Glavaš, Stipe Ljubas i dvojica Posušana Petar Bakula i Filip Bešlić. Oni su prije 44 godine vođeni ljubavlju prema domovini Hrvatskoj i ljubavlju za svoj hrvatski narod došli dati mlade živote na oltar Domovine, ali i pokazati kako se ruši Titov zločinački režim i stvara Hrvatska.

Tim povodom održana je komemoracija u organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Uzdanice, te je služena misa zadušnica u crkvi svetog Jure. Izaslanstvo općine Posušje je potom nazočilo komemoraciji i misi zadušnici u Trnbusima gdje su istoga dana 1972. godine poginuli Ambrozije Andrić i Pavo Vegar.

Spomenik u Ogorju Gornjrm, mjestu gdje su pali Posušani Filip Bešlić i Petar Bakula te Spomenik u Trnbusima - mjesto gdje su poginuli Ambrozije Andrić i Pavo Vegar

Dan kasnije, u ponedjeljak, 25. srpnja 2016. godine predstavnici Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i obitelji poginulih, uz nazočnost Općinskog načelnika općine Posušje Branka Bage, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja u Posušju obilježili su 44. obljetnicu od dolaska i djelovanja hrvatske oružane postrojbe, poznatije kao Feniks.

Podsjetimo, spomenik Feniks skupini u Posušju je podigla općina Posušje u suradnji s hrvatskim iseljenicima iz Australije 2014. godine. Spomenik je smješten na Trgu Ivana Pavla II. i sastoji se od 19 kocki. U okviru dvije kocke su reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili djelom ove skupine, dok su imena ostalih pripadnika Bugojanske skupine ispisana na zidu. Pozadinu spomenika simbolično krasi i 19 čempresa. Spomenik koji je u cijelosti izgrađen od posuškog kamena djelo je akademskog kipara Zdenka Galića. Spomen obilježje u Posušju je simboličan doprinos hrvatskim sinovima koji su svoje živote ugradili u temelje naše Hrvatske - spomenik stoji kako bismo ih otrgnuli od zaborava.

Spomen obilježje Bugojanskoj skupini u Posušju

Nigdje na svijetu nema usporedbe s Bugojanskom skupinom. Njih devetnaestorica na noge su digla cijelu Jugoslaviju i njezin komunistički totalitarni sustav, svu vojničku snagu okupljenu u „famoznu JNA" od 40 000 vojnika. Nisu živi, ali živa je njihova ideja, živa je Hrvatska./HMS/