Posušje: Lovci i farmeri spremni za vučje napade

Posušje, vukovi
Večernji list BiH je stupio u kontakte s farmerima i lovcima u Viru i Rakitnu koji su prenijeli informacije o pravom stanju u posuškom kraju.

Naime, u Hercegovini se javlja strah od biokovskih vukova koji prelaze granicu i traže hranu u BiH pa stoga nije iznenađenje što su sve bliže selima u Hercegovini.

- Glad ne pita za granice i zato vukovi često s Biokova dođu u Hercegovinu. Bojimo se kako će ova pojava postati sve češća.

Napadi vukova

Ovo vrijeme pomaže njihovoj najezdi, tvrde lovci iz Hercegovine jer su proteklih godina zabilježene brojne štete koje su nanijeli čopori vukova.

- Mi smo u virskom kraju (Vir - Zavelim - Tomislavgrad) imali nevolja s napadima vukova, a najviše su stradali psi, tvrdi Ante Budimir.

Do današnjih dana još nema najezde vukova, ali svi su spremni, posebice lovci, pokazati kako imaju snage i lovačkoga oružja kako bi stali na put opasnim vucima. Posušani su i lani usmrtili više opasnih vukova (na slici).

Doznajemo kako su vuci u Republici Hrvatskoj zaštićeni, a u Bosni i Hercegovini još nisu, osim kada je vrijeme lovostaja.

Vuci najviše prijete na sjeveru Posušja, u Rakitnu.

Pitali smo rakitskoga farmera Antu Pavkovića o ovogodišnjoj opasnosti od vukova i spremnosti Rakićana na zaštitu. - Još nema opasnih napada, a mi smo farmeri već do sada sve pripremili kako vuci ne bi nanosili štete. Snijeg je mali, a sve što smo odradili za zaštitu i od jakih i niskih hladnoća dobro je odrađeno. Ni vuci nisu velika opasnost, za sada, jer imamo i lovce Lovačkoga društva "Jarebinjak".

Žrtve i psi

- Ipak, bolje se pripremiti nego se nadati da neće biti najezde vukova, potvrdio je Pavković. Iz lovačkih udruga napominju kako su vukovi ugrožena vrsta, posebice u Europi. Ipak, njihov broj mora se držati pod kontrolom kako ne bi pravili štetu i kad je u pitanju divljač i domaće životinje, posebice lovački psi, kao što je slučaj u posuškoj Podbili