Posušje će vodom opskrbljivati Imoćane

Posušje, Imotski

Projekt sustava kojim bi se Imoćanima omogućila jeftinija voda je završen, međutim, nedostaju sredstva za njegovu realizaciju, piše Večernji list. Naime, skupa i zahtjevna dokumentacija za pročišćivač pitke vode i izgradnju dviju mini hidroelektrana koje bi se nalazile na istom sustavu akumulacijskog jezera Tribistovo je završena, te se traži izvor financiranja koji bi osigurao realizaciju ovog projekta i njegovo stavljanje u funkciju. "Nakon realizacije spomenutog projekta, odnosno izgradnje pročišćivača pitke vode, mi bismo mogli vodu, koje imamo u izobilju u našem jezeru Tribistovo, isporučivati nižim područjima poput Imotskog, Gruda...", kazao je načelnik općine Posušje Branko Bago. Dodaje kako su sada troškovi opskrbe vodom cijele Imotske krajine previsoki. "Oni sada imaju ogromne troškove zbog crpki koje stalno rade da bi Imoćani imali vodu, a na ovaj način, odnosno da im se voda distribuira iz Posušja, ti bi se troškovi znatno smanjili", kazao je Bago. Ističe kako bi po realizaciji projekta Imoćani iz Posušja vodu dobivali po znatno nižoj cijeni nego po kojoj sada plaćaju. S druge strane, novcem koji bi Imoćani plaćali za vodu otplaćivala bi se izgradnja pročišćivača.

Bago navodi kako su o ovoj temi razgovarali s vodstvom Hrvatskih voda te da su već potpisani određeni ugovori. "Budući da se u Gradu Imotskom o vodoopskrbi brinu Hrvatske vode, a ne sam Grad, mi smo u stalnom kontaktu s vodstvom ovog poduzeća. Imamo već neke ugovore potpisane i čim se formira Vlada u Republici Hrvatskoj, nadamo se ponovnom otvaranju ovog pitanja i početku realizacije projekta od velikog značaja za obje strane", navodi Bago. Naglašava kako je projekt financijski prezahtjevan za samu Općinu Posušje, zbog čega će vjerojatno s vodstvom Hrvatskih voda razgovarati da se i oni dijelom uključe u financiranje izgradnje samog pročišćivača. "Uložena sredstva kasnije bi se refundirala kroz isporuku vode", ističe Bago.

Osim pročišćivača koji bi imao veliki značaj i za Posušake i Imoćane, nije zanemariva ni važnost spomenutih dviju mini hidroelektrana. "Budući da imamo veliki pad s akumulacijskog jezera Tribistovo, otvorio se prostor za izgradnju čak dviju mini hidroelektrana na ovom sustavu", navodi Bago.

Zaključuje kako bi od rada spomenutih mini hidroelektrana Općina Posušje imala značajnu financijsku korist, jer je potencijal za proizvodnju električne energije velik.