Općina Posušje uspješno implementirala projekt Adresnog registra

adresni registar , Posušje

Povodom uspješne implementacije projekta Adresnog registra u Posušju, tu općinu u ponedjeljak je posjetio ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove Željka Obradović sa suradnicima.

Iz Općine Posušje navedeno je kako nadležna općinska služba, Služba za imovinsko – pravne, geodetske poslove, katastar, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u ovoj godini provodi aktivnosti postavljanja preko 6000 pločica s kućnim brojevima.Također, postavlja se 170 ploča s nazivima trgova i ulica te gotovo jednako toliko ploča s nazivima dijelova naseljenih mjesta na području te općine.

Nakon otkrivanja pločice s kućnim brojem 30 na zgradi Općine Posušje, danas je simbolično otpočela i zadnja faza projekta.

"Određivanje kućnih brojeva, kao i samo postavljanje na objektima je potpuno besplatno, i za fizičke i za pravne osobe, a uspostavom ovog registra postajemo dio središnjeg adresnog registra na razini BiH koji predstavlja veliku inovaciju u oblasti zemljišne administracije", priopćili su iz Općine Posušje.

Načelnik te općine Branko Bago iskazao je zahvalnost Federalnoj upravi na potpori u provedbi svih zajedničkih projekata, kazavši kako projekt uspostave Adresnog registra, kojim sva kućanstva i drugi objekti u Posušju dobivaju kućni broj, ima povijesni značaj.

"Ovim registrom olakšavaju se svakodnevne aktivnosti stanovništvu. Sada je moguće brzo i lako doći do svake adrese na području 20 naseljenih mjesta naše općine. Sve javne službe, hitna pomoć, policija, komunalne i druge službe imaju pristup podacima iz registra i precizno će znati lokaciju na kojoj trebaju intervenirati. Isto tako, olakšava se i rad poduzetnika jer adrese bez broja odlaze u zaborav. Ovaj projekt je pri svom kraju, ali mi nastavljamo s ostalim započetim projektima", kazao je Bago.

Ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove Željko Obradović naglasio je kako je cilj te uprave dati podršku općinama jer je uspostava adresnog registra u cijelosti u nadležnosti jedinica lokalne uprave.

"Radimo na podršci uspostave adresnog registra s ciljem stvaranja središnje baze podataka o adresama u Federalnoj geodetskoj upravi", kazao je Obradović.

Osim ovog projekta, Općina Posušje je aktivan partner Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i u drugim projektima, kao što su Registar cijena nekretnina i Digitalni arhiv.

Također, od 2015. godine provodi se i projekt uspostave zemljišne knjige za Posušje kojim se konačno rješava pitanje vlasništva nad nekretninama, stoji u priopćenju.