FOTO  Održan Dan branitelja općine Posušje

Posušje, dan branitelja posušje

Program je započeo svetom misom u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju, za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje koju je predvodio župnik Fra Mladen Vukšić. Nakon svete mise uslijedio je mimohod svih posuških postrojbi s ratnim stijegovima koje su nosili učenici posuške Gimnazije do Trga hrvatskih branitelja uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske u BiH.

Na Trgu je svečanost započela intoniranjem himne Lijepa naša te polaganjem vijenca u ime svih građana i branitelja, kojeg su položili Općinski načelnik Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, te ratni zapovjednik i predsjednik Odbora za organizaciju ove manifestacije profesor Ante Kovač. Nakon toga je uslijedila minuta šutnje za sve branitelje koji su dali živote za svoju Domovinu. Kratku molitvu za branitelje izrekao je posuški župnik i dekan fra Mladen Vukšić.
Potom se nazočnima obratio Općinski načelnik Branko Bago, koji je rekao, između ostalog, izrazio iznimno zadovoljstvo i ponos radi održavanja ovakvog događaja. „Posebna mi je čast izadovoljstvo danas ovdje biti s vama i pozdraviti vas na prvom Danu posuških branitelja, u kojem se prisjećamo Domovinskog rata, svih tih dana ponosa i slave iz 90-ih godina prošlogstoljeća kada ste svom narodu, našem Posušju i ostalim hrvatskim krajevima stavili na raspolaganje ono najvrjednije što ste imali - svoje živote, živote svojih sinova i svoje braće", izjavio je načelnik Bago.
Snažne poruke potpore upućene hrvatskim braniteljima u Zagrebu i hrvatskim uznicima u Haagu.

Tijekom programa pročitana su i pisma potpore hrvatskim braniteljima u Zagrebu koje su uputili branitelji iz općine Posušje: „Bili smo i ostali jedno i zajedno, pripadnici smo jednoga naroda i nikakve podjele nisu nam u interesu. (...) Uzdignute glave pokažite zrelost i mudrost i činite ono što je najbolje za RH." Uz ovo pismo, odaslano je i pismo potpore Haškim zatočenicima: „Vaše ime nikada neće biti izbrisano iz povjesnice Hrvata i hrvatske borbe za slobodu. (...) Naše su oči uprte u vas i sa sklopljenim rukama molimo Boga da vam da snagu da dokažete nevinost, pokažete da su vaši ciljevi uvijek bili pravda i sloboda za svoj Hrvatski narod."

Ovom svečanom i iznimno važnom događaju nazočio je i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić koji se obratio u ime hrvatskog člana predsjedništva BiH Dr. Dragana Čovića te uputio čestitku svim braniteljima uz davanje pune podrške ovom projektu. Osim njega nazočni su bili i ministri u Vladi ŽZH Dario Sesar, Miroslav Ramljak i Mladen Begić.


Snažna poruka zajedništva

Ovo je prva godina obilježavanja Dana posuških branitelja kojeg je posjetilo preko 1000 hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i gostiju. S njega je poslana snažna poruka zajedništva kako branitelja tako i hrvatskog življa uopće. Također, treba naglasiti kako su posjetitelji, a posebno branitelji, ovaj događaj ocijenili iznimno dobrim te su izrazili nadu u njegovu dugovječnost.

Bogat popratni kulturno umjetnički program
Drugi dio programa uveličala je muška klapa Zvizdan, KUD Rakitno, Gabrijel Miličević, Ivan Miličević, Ivan Petrović te glazbena sekcija Frame, kao i Marijan Knezović, koji se obratio braniteljima i izrazio im podršku u ime svih mladih. Također, prigodnu recitaciju izveo je Ante Nadomir Tadić Šutra.
Također, u sklopu obilježavanja Dana posuških branitelja na Trgu je bio organiziran sajam braniteljskih zadruga te u kinodvorani predavanje o smilju i analizi tla nužnim za uspješan uzgoj smilja.
Ova značajna manifestacija nastavit će se obilježavati svake godine 30. svibnja, koji će se pamtiti i kao Dan svehrvatske Državnosti te Dan posuških branitelja.
Galeriju sa fotografijama, te video materijal s ovogodišnjeg Dana branitelja donosimo uskoro na službenim stranicama Općine Posušje!