Inicijativom HSP-a i HDZ1990 vijećnicima OV Posušje povećne naknade za 87%

Taj povijesni događaj za posuške vijećnike se zbio na prošloj,tridesetoj po redu sjednici OV.

Amoralni prijedlog povećanja naknada je pripremilo Povjerenstvo za proračun,financije i gospodarstvo predsjednik kojeg je gospodin Pero Penava,inače predsjednik OO HDZ 1990 Posušje.

Odluku kojom se iste naknade povećavaju je pripremio gospodin Zdenko Bošnjak,predsjednik OV Posušje,inače član HSP-a BiH.

Pitanje koje se postavlja jesu li vijećnici OV Posušje znali za koliko povećanje dižu ruke,pošto je odluka bila priličito mudro zapakirana floskulama u stilu,,Naknada za rad vijećnika utvrđuje se mjesečno u neto iznosu 25% od prosječne neto plaće u Federaciji,predsjednika OV u visini plaće,zamjenika predsjednika u visini 50% plaće" i slično.

Ukoliko tada i nisu znali,sigurno znaju danas kada je ovo sramotno povećanje prikazano u Prijedlogu proračuna općine Posušje koji se treba usvojiti na 31 sjednici OV Posušje koja se ima održati u petak,04.03.2011 godine.

Istini za volju,nisu svi vijećnici bili za ovaj prijedlog,vijećnik HSS-a,gospodin Ante Jukić je zatražio ukidanje dotičnih naknada i predlagao da se ta sredstva preusmjere na druge stavke što je većina vijećnika s gnušanjem odbacila.

Da je taj prijedlog imao nekog utjecaja na savjest vijećnika pokazalo je glasovanje za Odluku o povećanju naknada koja je usvojena sa ,,samo"19 glasova za i ,,čak"dva protiv.

Vrijedi istaknuti dva vijećnika koji su bili protiv ovakve Odluke,to su gospodin Ante Jukić iz HSS-a i gospodin Blago Miličević iz HDZ-a 1990.

Mada se tada još uvijek nije znalo koliko će to povećanje iznositi,tema nije završila sa samom sjednicom.Rasprava o istoj temi je nastavljena i u emisiji posvećenoj 30-oj sjednici OV Posušje na radio Plus.

Gosti emisije su bili,gospoda Zdenko Bošnjak i Darko Polić iz HSP-a,Jakov Jukić iz HDZ 1990 i Ante Jukić iz HSS-a.

Posebno je zanimljivo bilo objašnjenje predsjednika OV Zdenka Bošnjaka da je ovo povećanje planirano odavno ali da 2009 (kada je proračun bio 7 200 000 KM) i 2010 (kada je proračun bio 6 064 000 KM) za to nije bilo uvjeta,a da su se sada stekli uvjeti izlaskom iz recesije(planirani proračun za 2011 je 5 444 400 KM s tim da je planirano da se općina Posušje zaduži kod komercijalnih banaka za 200 000 KM da ga može ispoštovati).

Čestitamo općini Posušje na izlasku iz recesije a emisiju sa radio Plus možete poslušati na ovom linku.

Rasprava o povećanju vijećničkih naknada je od 30-te minute iako je cijela emisija zanimljiva.

Bilo kako bilo,nakon petka žitelji Posušja će saznati za koga su glasovali prije nešto više od dvije godine,a naš portal će donijeti cjelovitu analizu proračuna sa naglaskom na ovu temu ukoliko se isti usvoji u ovom obliku.

posusje-online.info