Imotsko smeće ‘izvozit’ će se u Posušje, čeka se još dopusnica carinske službe

Smeće, Mostar, Imotski, Posušje, deponija, Smeće, Hercegovina, otpad, Smeće, blokada, Mostar, odlagalište smeća, deponija, uborak, uborak, Mostar, Smeće, Posušje, vodovod, Zagorje, Mostar, uborak, uborak, jp uborak
Ipak, pokrenule su se u proteklih tjedan dana mnoge stvari koje su godinama mučile brojno pučanstvo grada Imotskog, posebno one koji žive u neposrednoj blizini Kozjačića, mještane Vrdola, Đuzela, Rebića, praktički cijele Gornje Glavine i Vinjana Gornjih. Nitko nikada neće ni znati kakav su zrak Imoćani udisali, što je sve u njemu bilo, a posebno za vrijeme požara na Kozjačiću.

Tome je sada došao kraj, jer su nakon trodnevne blokade ulaza na deponij nezadovoljni građani dopustili nastavak sanacije, ali tek kada su stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uzeli uzorke zraka sa samog odlagališta te s nekoliko lokacija u gradu. I u petak je na Kozjačiću bila prava gužva, što od brojnih kamiona koji su dovozili tampon i zatrpavali opožareni dio smetišta, što od bagera koji su non stop navlačili zemlju na zapaljeno smeće te čistili okružje samog jezerca koje je, nažalost, bilo jedno veliko odlagalište svakojakog otpada.

Grad Imotski koji je, odlukom Skupštine Komunalnog poduzeća "Topana", u kojoj sjede čelnici Grada i općina Imotske krajine, preuzeo obvezu gospodarenja i upravljanja Kozjačićem, angažirao je sve ljudske i tehničke resurse kako bi se što prije eliminirao dim, a samim time i onečišćenje zraka, koje je i u noći sa četvrtka na petak zadavalo velike brige brojnim građanima Imotskog.

Đuzel: Postavit ćemo ogradu, reflektore i nadzorne kamere

- Činimo sve da što prije eliminiramo požar i dim pa ćemo onda nastaviti s kvalitetnom sanacijom. Došla je i stručna ekipa firme "Dvokut ecro" d.o.o. iz Zagreba sa svojim modernim uređajima za kontrolu zraka i u ponedjeljak ćemo imati prve rezultate njegove kvalitete. Odmah prelazimo i na postavljanje zaštitne ograde oko cijelog Kozjačića, postavit ćemo reflektore i nadzorne kamere, kvalitetno 24-satno fizičko nadgledanje odlagališta. Nakon toga u kratkim razdobljima nakon odlaganja vršit ćemo sanaciju, smeće se neće više ubacivati s litica u Kozjačić, nego će se kamionima dovoziti na samo odlagalište i odmah sanirati.

Znamo da je to skup projekt, ali i jedini da nam se ovako više nikada ništa ne dogodi. Mi nemamo drugog odlagališta dok se ne uredi jedinstveno županijsko odlagalište u Lećevici, a do tada ćemo, osobno obećavam, maksimalno uređivati Kozjačić. Zato sam da se ispitaju i sve okolnosti ovoga požara, pa ako ima elemenata da se netko krivično goni, neka to rade za to pozvane institucije - veli nam Ante Đuzel, gradonačelnik Imotskog.
Otpad se gomila po ulicama

I dok se u Kozjačiću živo radi, stručnjaci procjenjuju da bi se u subotu u poslijepodnevnim satima eliminirao dim i požar. No, drugi problem odmah se stvorio pred Imoćanima. Građani koji danonoćno dežuraju na ulazu u Kozjačić i budno prate tijek sanacije ne dopuštaju iskrcaj bilo kakvoga novog otpada. A on se već gomila po ulicama Imotskog, posebno njegovih prigradskih naselja. Čujemo da je Grad Imotski zamolio i dobio odobrenje od susjedne bosanskohercegovačke Općine Posušje da se za određeno vrijeme otpad deponira na njihov deponij, no sada treba srediti i carinske formalnosti.

Unatoč silnim nastojanjima, nismo uspjeli doznati od Carine kakve zapravo trebaju dopusnice, jer je sada to, kako nam reče jedan carinik, nešto novo u prijenosu stvari preko granice. Ako se, pak, ne riješi to pitanje, Imoćane bi mogla zadesiti sudbina Makarske otprije nekoliko godina, kada je grad pod Biokovom bio naprosto zarobljen brdima otpada.

izvor: slobodna dalmacija