Frano Kovač Barić: 4600 sprovoda u 50 godina

Kako je na misnom slavlju u nedjelju objavio mjesni župnika fra Milan Lončar, Frano, posuška legenda, više ne može voditi sprovode. Frano, koji je tijekom proteklih pet desetljeća bio desna ruka svećenicima prilikom pokopa, prema vlastitoj statistici, organizirao je točno 4600 sprovoda. O njemu je tako snimljen i dokumentarni film pod nazivom „Počivali u miru Božjem"

-Sve je počelo kad mi je umrla majka. Nas devetoro djece sa roditeljima živjelo je skromno. Kad je ona umrla u pomoć su nam pritekli prijatelji i susjedi i to mi je tada mnogo značilo. Tada sam čvrsto odlučio da ću i ja pomagati drugim ljudima kada ih snađe tuga - priča nam svoju priču vitalni 75-godišnji Frano. Kako je i običaj u katoličkim kućama nad odrom umrloga se moli, a to obično predvodi Frano. Od 4 600 sprovoda koje je organizirao tijekom proteklih pedeset godina na njih 57 nije dao „misu". Kada se to sve zbroji, dodaje on, ispada da je za mise na sprovodima dao oko 100 000 KM.

Za nimalo lagan posao koji je obavljalo, Frane kaže kako ga je mogao raditi samo uz Božju pomoć. Stoga je obavljalo i brojna hodočašća, od Svete zemlje, preko Lurda, Rima i križnog puta.

Frane nakon tolikih godina rada za druge, a pogotovo za sirotinju pomalo se umorio. Kaže kako ga pogrebi uvijek rastuže i potresu, a pogotovo, kada predvodi sprovode mladih ljudi, poginulih najčešće u prometnim nesrećama.

-Bože moj jedno vrime više ih je ginulo na cestama nego na brojnim bojišnicama. No nikada neću zaboraviti šest bilih sanduka za momke poginule na Bokševici u ratu. Koja je to tuga bila - s tugom priča Frano.

Tijekom svoga, može kazati pedeset godina humanitarnog rada, Frano je radio bez ikakvih naknada, iako su mu, kaže, ljudi nudili novac za tu svrhu. On ljudskost i dobrotu mjeri s time koliko si čovjeku pomogao kad mu je teško.

-U tome Frano vidi veliki blagoslov-ističe Frano, dodajući kako mu se čini da se izgubilo puno toga vrijednoga i dobroga što je krasilo naše ljude.

-Trči se za novcem i materijalnim, a ako se ne moli Bogu i nema se blagoslova džaba ti je sve- kaže Frano.

Kako Frano živi sam, nema obitelji, ovom prigodom zahvalio je svima koji pitaju za njega.

dnevni.ba