Ekološka bomba u Posušju: iz školskog spremnika iscurilo 4200 litara lož ulja

Izvršenim očevidom utvrđeno je da je lož ulje, iz spremnika koji se nalazi u podrumu Škole, iscurilo te oteklo u kanal za oborinske vode, te kanalom prema Ričini. Također, izvršenim očevidom nisu pronađeni tragovi obijanja niti provaljivanja u objekt. Policijski službenici poduzet će i druge izvide, u cilju utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti za ovaj incident, a o ovom incidentu izviješteni su Ministarstvo zaštite okoliša ŽZH kao i Civilna zaštita općine Posušje, priopćeno je iz MUP-a ŽZH.

Gotovo istovremeno jučer je iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije stiglo upozorenje u kojem stoji kako se ne smije koristiti bez predhodnog prokuhavanja!

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju i učestale padavine, potrebno je iz preventivnih razloga prokuhavati vodu tako da se nakon što proključa, ostavi da kuha još 15-tak minuta, stoji u priopćenju iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije. Prokuhana voda može se koristiti za piće, za održavanje ososbne higjene, pripremanje hrane, pranje posuđa, povrća i slično.

S obzirom na podzemne vode i činjenicu kako je Posušje na višoj nadmorskoj visini, potrebno je pooštriti mjere opće i osobne higijene, kao što je higijena ruku te pranje voća i povrća.

J.Corluka/Boboska.com