ČUDO KOD POSUŠJA Sjediš u Hrvatskoj i gledaš kako Hercegovci igraju golf

Na otvorenom prvenstvu Posušja okupilo se probrano društvo golfera iz Posušja, Imotskog, Splita, Zagreba, Bleda, Sarajeva, Tuzle, Vancouvera i Los Angelesa. Za ovu je priču zanimljivije od natjecanja otkriti tko je, kako i zašto napravio golf-teren na nekadašnjem pašnjaku Topali, koje se nalazi na samoj granici između Imotskog i Posušja, Dalmacije i Hercegovine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pa tako tijekom igre loptica vrlo često prelazi državnu granicu.

 


− Odem ja prije pet godina kod rodijaka u Kanadu, a oni me povedu na golf da im ispucavam loptice − kazuje Ivan Mandurić Cigo, idejni začetnik, organizator, graditelj igrališta i predsjednik Golf-kluba “Posušje”.

− Zaljubio sam se u igru i odmah mi je palo na pamet da su ledine Topale idealan teren − nastavlja Ivan, a piše slobodna dalmacija.

Kazao Cigo da će napraviti golf-teren u Posušju, a rodijaci mu se smijali. No, uspio je od njih dobiti stotinjak loptica i nekoliko štapova. Potom je osnovao klub, koji sada ima 56 članova, i uspješno završio pregovore s vlasnicima livada na Topali, njih 38 iz Posušja i Imotskog, koji su ustupili svoje zemljište u koncesiju za malo novca. Godinu dana nakon posjeta Vancouveru održan je, prije četiri godine, prvi “Posušje Open”.

− Imamo internetsku stranicu, pa nas nađu. I začude se kako je lip teren. Bog da sve što triba, a mi još napravili četiri i po kilometra vodovoda, napravili neke intervencije i eto ga. Zasad imamo teren sa šest rupa, a cilj nam je povećati ga na devet rupa i 25 hektara površine. Da smo sve platili, ovo bi koštalo nekoliko milijuna maraka − nastavlja Cigo.

− Srećom, išli su nam na ruku vlasnici zemljišta i sponzori, i oni što su besplatno radili sa svojim strojevima i rodijaci iz Kanade. Posebno smo zahvalni Peri Marasu, Mariju Martiću, Miji Ivančiću iz Tomislavgrada i Barbi sa Studenaca. Zar nije lipo čut da, uz Sarajevo i Banju Luku, samo Posušje ima klub i teren? A mi blizu mora. Kad se uredi tunel, samo 30 kilometara do plaže. Zapiši da su nas primili u Svjetsku asocijaciju za amaterski golf. Prvi put su na turnir došli Kanađani.

− Nije nam žao ni centa koji smo uložili u ovaj teren i klub − kaže Pere Maras, uspješan poslovni čovjek iz Vancouvera, koji se ima namjeru vratiti u Hrvatsku. Pokraj terena susreli smo i Ivana Čulića iz Splita.

Kaže da je tu prvi put, a došao je na nagovor prijatelja iz Splita. Njih šest došlo je na turnir.

− Malo je kazati da sam oduševljen − kaže Čulić.

− Ovo treba upisati u turističku ponudu Splita i Dalmacije. Čudo je i način na koji su to Hercegovci izgradili. Dok se kod nas koplja lome na zakonu, oni su zasukali rukave i napravili pravu stvar.

Na turniru u Posušju sudjelovao je i najstariji golfer na svijetu, 98-godišnji Jerko Kovač iz Los Angelesa. Došao je u rodni kraj radi turnira. Nevjerojatno je vitalan, i mentalno i fizički. Emigrirao je 1945. godine, obogatio se u Americi kao zlatar, družio se s poznatim svjetskim imenima, poput Simona Wiesenthala.

− Kad sam Wiesenthalu ispričao kako sam spašavao Židove u Rijeci 1942. godine, kazao je da o meni treba napisati knjigu i snimiti film − kazao je Jerko. Govori pet jezika, puno je toga prošao i upamtio, ali to je već za neku drugu priču.

Piše petar miloš
Snimio branimir boban / cropix