FOTO  Ana Marija Ćesić i David Čamber pobjednici Lino višebojca u Posušju

Lino višebojac, Posušje
Istim žarom bodrili su sve učesnike sportskog dijela natjecanja kao i revijalni, kulturno umjetnički program kojim je otvoren prvi Lino višebojac u Posušju, relaiziran u trećoj sezoni u Bosni i Hercegovini. Neumorni i srčani su bili i na tribinama i na terenu učenici ove škole.

Splet hercegovačkih kola izveli su članovi, učenici i učenice osnovne škole domaćina, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Fra Petar Bakula a najbolje literarne radove napisale su i pročitale Lucija Bešlić i Marita Milićević. Ukupni pobjednici Lino višebojca u Posušju su Ana Marija Ćešić iz 8-d, u kategoriji djevojčica te David Čamber iz 6-c, u kategoriji dječaka.

Kako je bitno baviti se sportom pokazali su i posebni gosti OŠ „Ivana Mažuranića", Petar Boban, trener teakwando kluba iz Posušja, Davor Landeka, nogometaš Imotskog te košarkaš Josip Penava koji su bodrili natjecatelji, navijali zajedno sa djevojkama i dečima sa tribina i uživali u svakom trenu današnjeg događaja. Njihovi izazivači, a i pobjednici duela zahvaljujući gromoglasnoj podršci publike u Gradskoj dvorani, bili su Marijan Budimir iz Emma Krezo iz šestih razreda. OŠ „Ivana Mažuranića" iz Posušja, koja u svojem sastavu ima i područne osnovne škole, broji 1400 učenika i 130 članova nastavnog i drugog osoblja.

Projekat Lino višebojac se realizira pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, a u organizaciji Podravke BiH i Sportskih novosti, već treću godinu zaredom u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već treću godinu se održava i u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine.

Učenice i učenici iz osnovnih škola u dobi od 5. do 9. razreda natjecali su se u osam disciplina: trčanju, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na gol, pogađanju košarkaških obruča, potezanju užeta, a pokazat će i svoje kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

Treća sezona Lino višebojca započela je u Tomislavgradu, a nakon Odžaka, Tuzle i Posušja, Lino nastavlja turneju posjetama školama u Konjicu, Cazinu, Grudama, Buni, Kaknju i Prijedoru.