Posušje, Široki Brijeg, Grude i Ljubuški spremni za novu zimsku sezonu

Elementarna nepogoda, snijeg, Mostar, Hercegovina, snijeg, ljeto, snijeg, Hercegovina, Mostar, snijeg, Mostar, snijeg, snijeg, Mostar, Mostar, snijeg
Samo sjećanje na ljude koji u panici ispražnjuju trgovine, tuku se zbog jednog proizvoda, plaćaju ekstremno visoke cijene da bi došli do kruha, mlijeka i zimske opreme izaziva mučnu nelagodu i strah kojeg je proživljavala cijela Hercegovina.

Zato je i sama prognoza koja je za sljedeće dane navijestila jako zahlađenje probudila nove neugodne osjećaje žiteljima Hercegovine i okolnih područja. Snijeg visine metar i pol, ako je vjerovati inozemnim meteorolozima može postati naša stvarnost, iako svi priželjkujemo drukčije. Ipak, ono što je dobro znati je informacija da su zimske službe općina u ZHŽ-u puno pripremljenije nego prošle sezone. Razgovarali smo s 4 načelnika općina koji, kako sada stvari stoje, ulijevaju nadu da će ova sezona, barem što se pripravnosti tiče biti na visokoj nizini. - Vjerovat ću da ono što se dogodilo prošle zimske sezone, ove neće ponoviti. Ako se i ponovi, Široki Brijeg će zajedno s mještanima i strojevima koje imaju privatnici, ali i komunalno poduzeće, sve učiniti da stvori situaciju u kojoj žitelji mogu normalno funkcionirati, kazao je načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević.

U Grudama je prošle godine općinski Civilni stožer potpomognut brojnim volonterima uspješno položio test pripravnosti. - Stožer civilne zaštite u Grudama u vrijeme elementarne nepogode odradio je veliku ulogu u normaliziranju i funkcioniranju stanja u općini Grude. I ove ćemo zimske sezone učiniti sve da stanje u cijelim Grudama bude zadovoljavajuće ukoliko se ponovi onakva elementarna nepogoda, kazao je načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

Novi načelnik Posušja Branko Bago, inače iskusni GSS-ovac zna koliko je važna priprema u ovakvim situacijama. - Prošle sezone sam u sklopu GSS-a djelovao u brojnim akcijama i nakon onakvog snijega svi znamo što možemo očekivati. GSS Posušje će dobiti još 2 nova člana i sada će nas biti ukupno 13. Vjerujem da ću sada i kao načelnik moći više učiniti. Svi znamo kakvu opremu koriste članovi ovakvih službi i važno je poboljšati i taj segment da bi sigurnost i kvaliteta bile na još višoj razini, kazao je Bago.

Prošli snijeg dosta je nepogoda donio i Ljubuškom, a zna to i načelnik Nevenko Barbarić. - Sigurno smo puno naučili od prošle sezone, zato u ovoj ništa ne mislimo prepuštati slučaju. Ako dođe do još jedne jake snježne sezone, intervenirati će i privatnici s kojima su obavljeni i neki razgovori, kao i službe kojima mi raspolažemo. Istina je da su strojevi i oprema skupi za održavanje normalne situacije jednoj takvoj elementarnoj nepogodi, zato se nadam da će se i više razine vlasti uključiti u poboljšanje općeg stanja strojeva i opreme u općinama.

www.boboska.com