FOTO  Poskoci kao kućni ljubimci: Ljubinjac Drago Lečić lovi zmije još od djetinjstva

zmijolovac
... Hercegovce, Dragu Lečiću iz malog hercegovačkog sela Žrvanj kod Ljubinja poskoci su, doslovno, kućni ljubimci.

Ovaj 60-godišnjak, električar po struci, skoro cijeli život bavi se i jednim od najopasnijih poslova na svijetu - hvatanjem poskoka. On to radi po narudžbi farmaceutskih kompanija iz Slovenije, ali i beogradskog Instituta 'Torlak', od kojih se trenutno za potrebe bh tržišta i nabavljaju antiserumi. Jedan odrastao primjerak poskoka na tržištu vrijedi od 40 do 50 eura. Drago ne zna koliko ih je do sada ulovio i kaže da je odavno prestao brojati.

"Za potrebe snimanja filma 'Na mliječnom putu' Emira Kusturice ulovio sam ih 30, a ovog ljeta, do rujna, za jednu farmaceutsku kuću trebao bih uloviti oko 50", kaže on, prebirajući brojne dogodovštine ovog opasnog posla.

Dok je u velikoj, izbušenoj plastičnoj boci već čuvao dva uhvaćena poskoka, sa svojim bratom Nedjeljkom za Deutsche Welle demonstrira hvatanje trećeg.

"Kao djeca smo hvatali šargane i nosili ih na otkup i to je postalo potpuno normalno. Ipak, uvijek treba biti na oprezu. Prije ih je bilo puno više jer je u selu živjelo više ljudi, uzgajale se i mnoge životinje. Danas se treba više potruditi da se pronađu", kaže Drago puštajući poskoka da se za potrebe fotografiranja još malo "slobodno šeće" po travi.

U obitelji Lečić ne postoji strah od poskoka, ali oni ipak poručuju da treba biti na oprezu i skloniti se.

I sam je, prije desetak godina, bio žrtva poskoka i zahvaljujući brzoj medicinskoj pomoći danas nema posljedica.

"Poskok ne napada čovjeka, on se od njega brani jer osjeća opasnost i u susretu s njim najbolje je odmaknuti se. Ponekad mi se čini da se ljudi ipak previše boje i u svom strahu postaju žrtve. Jednom me je posjetila novinarska ekipa i kada je snimatelj vidio zmije bacio je i kameru i mikrofon i pobjegao. Treba biti samo priseban, polako se udaljiti i ne učiniti grešku koja bi vas mogla koštati života", savjetuje ovaj vrsni zmijolovac.

Zahvaljujući upravo njemu, po život opasan otrov ljutih hercegovačkih poskoka poslužiće za dobijanje spasonosnog lijeka i tako se kao antiserum ponovno "vratiti" i u hercegovačke ljekarne.

Čini se da Hercegovci ne bi trebali brinuti dok ovaj zmijolovac s drvenom štipaljkom tumara kršem sela Žrvnja.