Posjeta uzgajivačima smilja u Hercegovini

smilje
...i prerađivača smilja širom Hercegovine (Trebinje, Ljubinje, Bileća, Stolac, Mostar, Ljubuški, Široki Brijeg i Čapljina). Ovu aktivnost organizirao je USAID/Sweden FARMA II projekt, a u realizaciju terenskih aktivnosti uključen je i REDAH. Cilj ove posjete jeste hercegovačkim proizvođačima prenijeti iskustva o uzgoju i preradi smilja sa Korzike, obzirom da je ta regija pionir u uzgoju smilja u svijetu.

U proteklih desetak godina potražnja za smiljem na svjetskom tržištu je u konstantnom porastu, što je dovelo do njegove ugroženosti na prirodnim staništima u BiH i regiji, te je započeto s promocijom njegovog uzgoja. Od procijenjenih 80 hektara nasada smilja u 2014. godini, danas se procjenjuje da je pod smiljem u Hercegovini više od 1.000 hektara. Eterično ulje i proizvodi na bazi smilja su uglavnom namijenjeni izvoznim tržištima, te je prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta vrijednost izvoza ovih proizvoda u 2015. godini premašila 2 miliona KM. Izvoz eteričnih ulja u 2015. godini iznosio je preko 3,2 miliona KM, sa najvećim učešćem upravo ulja od smilja.

Imajući u vidu porast proizvodnje smilja u BiH, ovom posjetom se žele stvoriti i pretpostavke za uspostavljanje jedinstvenog standarda kvaliteta za eterično ulje smilja porijeklom iz Hercegovine, što će omogućiti njegovo brendiranje i povećati mu prepoznatljivost i konkurentnost na svjetskom tržištu.