Poništenje nezakonite revizije, a onda i sektor za HVO

HVO, Zakon o reviziji BiH, revizija branitelja, revizija

 Branitelji će biti na raspolaganju novim vlastima prilikom kreiranja najboljih rješenja, a pritom se u prvom redu misli na poništenje nezakonite revizije, kao i na ustroj sektora za HVO unutar Federalnog ministarstva branitelja. To je i rezervna varijanta koja se razradila u slučaju da Hrvati ne dobiju spomenuto ministarstvo, a budući da se upravo zbog zahtjeva bošnjačkih koalicijskih partnera nije uspjelo u tomu, ustroj posebnog sektora, smatraju branitelji, jedno je logično rješenje.

Vratiti u zakonske okvire

Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a HZ HB, pojasnio je za Dnevni list kako braniteljske udruge očekuju uspostavu sektora budući da nitko ne bi bolje rješavao pitanja HVO-a od samih predstavnika hrvatskog naroda. Istodobno, odmah nakon blagdana trebalo bi početi raditi na rješavanju nagomilanih problema, a osim uspostave sektora, braniteljske udruge očekuju poništenje nezakonite revizije, odnosno njezino dovođenje u pravne okvire - po zakonu.
- Zahtjev stoji i očekujemo od nove Vlade da počnu raditi. To se odnosi na onaj dio koji je bio nezakonit. Gledamo to na jedan normalan način, da se revizija koja je bila na štetu HVO-a poništi i dovede u pravne okvire, naveo je Tomić. Pritom je izrazio i očekivanje kako će biti spremnosti kod predstavnika bošnjačkih političkih stranaka da se ovaj posao uradi kako treba.

Način zaštite

Sa svime ovim slažu se i predstavnici ostalih hrvatskih braniteljskih udruga, pa tako i HVIDR-e čiji je čelnik Dragan Radić nedavno za naš list naveo kako bi sektor za HVO unutar Ministarstva bio način zaštite tim više što se zadnjih nekoliko godina provodi tortura nad pripadnicima HVO-a od zapovjednog lanca pa do stradalnika. To je, pojasnio je on, logično rješenje ako već nemamo svog ministra te ako se moglo u HNŽ-u, nema razloga zašto ne i na razini Federacije.
Kroz sektor pokušavamo zaštititi HVO. Primjerice, ministar je Bošnjak, zašto se onda za tajnika postavlja osoba koja nije bila pripadnik HVO-a, a predstavlja HVO i hrvatski narod. Zašto se pomoćniku Martinu Frančeševiću ne dopušta povratak na posao i nakon presude suda? Drugi primjer - 22 osobe su zaposlene po ugovoru o djelu, od toga broja niti jedan Hrvat. Mi nemamo nikakve prave zaštite unutar tog ministarstva, otkrio je tada Radić. A hoće li uistinu biti i političke volje za uspostavom sektora za HVO, ali i poništenje revizije, vidjet će se u idućem razdoblju.