Poljoprivrednici iz ZHŽ-a u utorak blokiraju Bijaču i Doljane

traktori
...poljoprivredni proizvođači iz ZHŽ-a izlaze na blokade graničnih prijelaza Bijača i Doljani.
Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca u ZHŽ, kaže kako je očito da se u ovoj državi nikoga ne doživljava ozbiljno ukoliko ne izađe na ulice, ali kako je poljoprivrednicima dosta ulica i žele biti na svojim njivama i pošteno zaraditi za život.
- Naši zahtjeva su odavno jasni - hitna isplata poticaja, pod hitno mijenjati dosadašnju apsurdnu praksu da proizvođač odgovora za otkupne blokove, uvođenje sezonskih zaštita. Kada su u pitanju otkupni blokovi, moram kazati kako se federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva igra nadležnosti ministarstva financija, a sve preko leđa poljoprivrednika, poručio je Vukojević.

Urušavanje poljoprivrede

Kategorički tvrdi kako odluke resornog ministarstva FBiH vode ka tomu da se u potpunosti ukine domaća proizvodnja.
- Na ove niske cijene, na porozne granice preko kojih ulazi što god hoće, na CEFTE i ostale ugovore koji su s naše strane bjanko potpisivani mi smo u situaciju da i ono malo poticaja od par tisuća maraka koje nas je držalo ne dobivamo, nego prava moramo tražiti na ulicama. Ovo je samo još jedna poruka svakome u ovoj državi da idu odavde , istaknuo je Vukojević.
Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, jučer je na konferenciji za novinare pak predstavio rezultate rada ovog ministarstva u 2015. godini. Prema njegovim riječima, aktivnosti s ciljem osiguranja uvjeta za bolji životni standard rezultirale su sa 625 registriranih obrta i otvaranjem 1.384 radnih mjesta. Uz to, kaže kako je ukupna poljoprivredna proizvodnja veća za 16,5 posto u 2015. u odnosu na 2014.
- Ministarstvo je u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri milijuna maraka. U obradi je još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uvjete iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih tri milijuna maraka, rekao je Dedić.

Nezakonita i neosnovana isplata

Nadalje, kaže kako se za program "Poticaja za poljoprivredu" izdvojilo 65.151.173 maraka, a ukupno je odobreno 82.508 pojedinačnih zahtjeva, poticano 120,6 milijuna litara mlijeka; 5,1 tisuća hektara pšenice i raž; 1,1 milijuna deklariranih sadnica jagodičastog voća; 7,7 tisuća grla junadi i dr. Isto tako, posebno je podcrtao važnost usvajanja Strategije razvoja poljoprivrednog sektora, dodajući kako uskoro očekuje usvajanje Prijedloga zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četverogodišnjeg Programa ruralnog razvoja FBiH. Podsjetio je da je ovo jedino ministarstvo u Vladi u kojem nije izvršena redovna primopredaja dužnosti između ranijeg i aktualnog ministra iz razloga što se nije moglo utvrditi stanje obaveza i dugovanja na 31. ožujka prošle godine.
- Ministarstvo je aktivno radilo na saniranju naslijeđenih oko 50 milijuna maraka duga za neisplaćene poticaje poljoprivrednicima. Od toga se ukupna dugovanja za poljoprivredu bila 25. 317,365,35 maraka, a koja su izmirena u iznosu od 7.485.459,92, dok je 2.044.292,83 maraka neopravdanih zahtjeva odbijeno, napominje Dedić. Naglašava i to da je Vlada ukinula 68 rješenja, donijela 26 rješenja o zabrani apliciranja na novčane podrške u naredne tri godine kojim je, zaključio je, zaustavljena nezakonita i neosnovana isplata gotovo pet milijuna maraka i naložen povrat novčanih sredstava u proračun.

Dnevni list