FOTO/VIDEO  Pogledajte prilog o župi i svetištu Presvetog Srca Isusova u Studencima

studenci, svetište, svetkovina Presvetog Srca Isusova

Na zamolbu, koju je Biskupskom ordinarijatu u Mostaru 25. ožujka 1998. podnio don Damjan Raguž, župnik župe Studenci u mostarsko-duvanjskoj biskupiji, zajedno s drugim supotpisnicima svećenicima porijeklom iz spomenute župe i župljana, u povodu 90. obljetnice osnutka studenačke župe i 60. obljetnice podizanja mjesne župne crkve, u čast Presvetog Srca Isusova, imajući u vidu potrebu i želju za porastom svećeničke i vjerničke pobožnosti prema istome Presvetom Srcu Gospodinovu na području hercegovačkih biskupija, mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 19. lipnja 1998., u godini posvećenoj Duhu Svetome.

Dekretom župnu crkvu u Studencima proglasio je biskupijskim svetište Presvetog Srca Isusova mjesni biskup Ordinarij dr. Ratko Perić (Iz dekreta o proglašenju svetišta spomenutog datuma). Godine 2008. župa je proslavila 100. obljetnicu osnutka, 70. obljetnicu crkve i 10. obljetnicu Svetišta.

U svetište se može doći glavnom prometnicom iz Ljubuškog sa zapada, iz Čapljine s Istoka, iz Čitluka, Međugorja i Zvirovića sa sjeverne strane. U sklopu ljetnoga oltara stoji Gospina špilja "Gospe od siromaha", a u posebnoj kapeli veliki kip Srca Isusova, tako da vjernici mogu obaviti pobožnosti iako crkvu nađu zatvorenu. Poželjno je da se veće grupe najave.

U svetište svake godine dođe preko stotinu autobusa hodočasnika, najviše Iraca, Talijana i Poljaka. Domaći vjernici uglavnom dolaze u manjim skupinama. Studenci su izvanredno mjesto za duhovni odmor, sabranost i molitvu u svako doba jer je svetište vrlo lijepo i ukusno osvijetljeno.Za svetkovinu Srca Isusova uvijek se vjernici pripremaju devetnicom u kojoj svaku večer propovijeda drugi svećenik bilo dijecezanski ili redovnički. Na samu svetkovinu četiri su svete mise. Svečanu svetu misu u 11 sati uvijek predvodi neki od hrvatskih biskupa.