FOTO  Početak gradnja GP Ivanjica

granični prijelaz ivanjica

Početak radova obilježen je posjetom gradilištu direktora UIO dr. Mire Džakule i načelnika općine Ravno Andrije Šimunovića, te gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića. Projekat izgradnje međunarodnog graničnog prijelaza Ivanjica urađen je u skladu sa svim standardima Europske unije kako bi zadovoljio sve tražene potrebe za promet putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fito-sanitarni inspekcijski nadzor.

Prijelaz će imati ukupno četiri traka, dvije za ulaz u BiH, dvije za izlaz. Prijelaz će biti urađen na način da će postojati dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila. Na terminalu koji se nalazi uz sam granični prijelaz biće smještene i sve inspekcijske službe, čije prisustvo je potrebno zbog kategorizacije graničnog prijelaza i dozvoljenu vrstu roba koje mogu prelaziti na ovom prijelazu.

Rok za završetak izgradnje novog međunarodnog graničnog prijelaza Ivanjica je 180 dana od početka radova. Vrijednost izgradnje novog graničnog prijelaza Ivanjica ukupno je 1,7 milijuna KM i biće financiran iz budžeta UIO.

Podsjećamo, izgradnja novog prijelaza Ivanjca kasni gotovo tri godine i to zbog problema oko eksproprijacije zemljišta. UIO je odmah uspjela da kupi 2.500 kvadrata, a sporno je bilo 700 kvadrata gdje su postojala tri vlasnika sa kojima se nikako nije mogao postići dogovor.

Tek po okončanju svih aktivnosti pred nadležnim instutucijama i po pribavljanju svih neophodnih dozvola za gradnju, danas je svečano obilježen početak radova. Po okončanju radova ovo će biti još jedan novi moderan granični prijelaz u vlasništvu UIO.