Počela isplata naknada za 1876 rodilja u HNŽ-u

Ovo je za Dnevni list potvrdio glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović, koji o samom intenzitetu i načinu isplata ipak nije mogao ništa konkretno kazati.

-Ne mogu sa sigurnošću reći koliko je do sada isplaćeno sredstava i kojim intenzitetom će se vršiti isplate naknada. No sa sigurnošću mogu kazati da su svi nalozi za isplatu porodiljnih naknada za 2012. godinu već u financijama, kazao je Pavlović.

Isplata 750.000 maraka

Na posljednjoj sjednici Vlade HNŽ-a, kako je napomenuo i sam Pavlović, donesena je odluka da se naknade rodiljama iz 2012. godine isplate od posudbenih sredstava tako da, po njegovim riječima, nema razloga za zabrinutost ni jedna rodilja iz protekle godine.

Za ovu svrhu, kako ističu iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika Vlade HNŽ-a, izdvojeno je 750.000 maraka i isplate su već započele te će ovisno o banci na kojoj majke imaju račun, svima biti naknade isplaćene u svega nekoliko dana.
Na ovaj način će se zatvoriti dugovanja prema 1876 rodilja s područja HNŽ-a iz protekle godine koje su čak mjesecima čekale svoje prihode u iznosu od 400 maraka namijenjenih za opremanje novorođenčeta.

Premda iznos od 400 maraka nekim majkama i nije značio mnogo, ipak s obzirom na cijelu socijalnu sliku, mnogima koje su u više navrata zvale našu redakciju s brojnim pitanjima je kašnjenje tih sredstava uzrokovalo problem u financijskoj konstrukciji i socijalne prirode.

Socijalna prava

Porodiljne naknade su samo jedno od sedam prava koje prepoznaje Zakon o socijalnoj skrbi HNŽ-a, kazao je u više navrata ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Mladen Bošković navodeći kako se on za njih bori.

-Cilj je ono što prizna Zakon o socijalnoj skrbi HNŽ-a, da sve isplate budu prioritet uz plaće koje idu u HNŽ-u. To će biti moja stalna namjera i to moramo ozakoniti, kazao je ministar Bošković navodeći kako se u toj namjeri osjeća katkad kao u borbi s vjetrenjačama.

No, tvrdi da neće odustati od poboljšanja standarda kada je u pitanju socijalna domena kako se više ne bi stvarali zastoji s isplatama kako porodiljnih, tako ni bilo kojih drugih naknada.

Dnevni list