Po hercegovački proljetni specijalitet dolaze i kupci s druge strane granice

kuke

Proljeće je i vrijeme za odlazak u prirodu i branje kuka. Dolaskom proljeća po livadama i hercegovačkim kamenjarima bude se i proviruju kuke, tradicionalni hercegovački proljetni specijalitet, po koji dolaze i kupci s druge strane granice.

Naime, s prvim proljetnim danima trebinjska tržnica subotom je puna susjeda iz Dubrovnika i Herceg Novog koji dolaze u kupnju poljoprivrednih proizvoda, a kako prenose tamošnji mediji, na tržnici se već ranije ujutro prodaju sve kuke na tezgama, prenosi Vecernji.ba.

Vezica ove biljke košta dvije do tri marke, dok je u Dubrovniku i četiri puta skuplja. "Redovito kupujem kuke na trebinjskoj tržnici, jer ih jako volim. Najčešće ih spremam u kombinaciji s jajima, što je savršeno. Jako su zdrave, a i ukusne" preporučuje jedna Dubrovčanka. Trgovci kažu da ih je teško brati, jer rastu u kamenjaru, a u kukama bude i zmija. " Uz jednu kuku ide i jedna zmija", objašnjava trgovac iz Popova polja. Zadovoljni su prodajom ove zeleni, a kupuju ih, kažu, i Trebinjci i susjedi.

Kuke su samonikla biljka i prava delicija koju u hercegovačkom kraju u proljetno vrijeme bere i staro i mlado.

Za vrijeme poslijepodnevne šetnje moguće je nabrati kuka za jedan obilan ručak. Razlog zbog kojeg mnogi jedu kuke jest što su prepoznate kao pravi izvor vitamina i minerala. Sadrže kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij te željezo, bakar, cink, fluor, jod i druge mikroelemente. Bogati su izvor vitamina C, karotena, te vitamina B. Kad je u pitanju energetska vrijednost, u nižim postocima imaju bjelančevine, masti i ugljikohidrate. Spremaju se tako da se kuhaju te takve konzumiraju.

Također, popularno ih je jesti uz omlet ili pak na salatu. Kad se jedu na salatu, mnogi, da bi je obogatili, dodaju i luk. Kuke imaju diuretički učinak te djeluju kod zatvora. Također smatra se da ih mogu jesti dijabetičari, te osobe koje pate od reume. Vjeruje se kako imaju afrodizijska svojstva, a neki tvrde da ova biljka može izliječiti rak. Biljka je jako zdrava dok se konzumira mlada, međutim, kad joj dozru plodovi, ne može se konzumirati jer su otrovni. Kad izrastu crveni bobičasti plodovi, potrebno ju je zaobilaziti u širokom luku.