Plinovod prema Hercegovini među interesima EU-a

plinovod
Ilustracija
Hoće li Hercegovina u dogledno vrijeme dobiti plinovod, pitanje je na koje se već dulje vrijeme traži odgovor, no ako je suditi prema najavama koje stižu, lako je moguće da ovaj projekt uskoro i zaživi kroz prve konkretne korake na izradi studije izvedivosti i idejnog projekta plinovoda na južnoj interkonekciji BiH i Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Naime, EBRD je odobrio koncept financiranja južne plinske interkonekcije BiH i Republike Hrvatske, koji podrazumijeva izgradnju plinovoda Zagvozd - Posušje - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar.

Visoki prioritet

Očekuje se kako će uskoro započeti i proces izrade studije za okoliš i studije izvedivosti, pa iako je nedavno došlo do odbijanja iz Republike Srpske na pružanje suglasnosti na međudržavni sporazum o plinskoj interkonekciji između BiH i Hrvatske, očekivanja su kako će se mišljenje možda i promijeniti zbog činjenice da se radi o projektu od krucijalnog značaja za BiH.

Planovi razvoja plinske mreže BiH usvojeni i publicirani u dokumentu "Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine" obuhvaćaju opciju buduće konekcije plinskog sustava BiH na Južni plinski koridor. Ova opcija se planira ostvariti kroz projekt "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje (BiH) - Novi Travnik/Travnik (veza s postojećim sustavom) s odvojkom za Mostar".

Ovaj projekt je označen kao projekt od visokog prioriteta za Federaciju BiH i zasnovan je na konceptu diversifikacije izvora i pravaca opskrbe, prvenstveno radi osiguranja sigurnosti opskrbe kako postojećih tako i budućih potrošača prirodnog plina. Projekt "Južna interkonekcija" predstavlja izravnu povezanost s projektom Jonsko-jadranskog plinovoda u točki Zagvozd u Republici Hrvatskoj.

Smanjenje ovisnosti

Na ovaj način bi se plinski sustav BiH povezao s planiranim Južnim plinskim koridorom, a što bi u konačnici za Bosnu i Hercegovinu značilo osiguranje ne samo diversifikacije pravaca i ispunjenja čimbenika N-1 u skladu sa uredbom 2017/1938 o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom, već i diversifikaciju izvora te smanjenje ovisnosti o samo jednom izvoru opskrbe ovog energenta.

Projekt "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske" u lipnju 2017. godine Vlada Federacije BiH proglasila je projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH i u tijeku su ubrzane aktivnosti potrebne za njegovu realizaciju.

Potvrda o povezanosti ovog projekta s Južnim plinskim koridorom ogleda se i u činjenici kako je isti u trenutačnom procesu evaluacije za 4. listu projekata od interesa za Europsku uniju (PCI) uvršten kao dio skupine Južnog plinskog koridora zajedno s projektima TANAP, TAP, IAP, TCP i drugim koji pripadaju ovom koridoru.

Ipak, Vlada RS-a izjasnila se da prednacrt sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija BiH i Hrvatske na pravcu Zagvozd - Posušje - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar" nije prihvatljiv za RS zbog nenadležnosti tijela za provedbu.