Platio 1100 maraka jer je 18 puta snimljen kako brzo vozi

Stacionarni radari postavljeni na cestama u Zapadnohercegovačkoj županiji snimili su u proteklom razdoblju desetke automobila stranih registarskih oznaka kako jure cestama. Za prekoračenje brzine koje radar registrira, bh. građani u roku od nekoliko dana na kućnu adresu dobiju nalog za plaćanje kazne, dok stranci u pravilu prolaze bez ikakvih sankcija. Stoga su policajci u ZHŽ-u tijekom prošlog mjeseca proveli devetodnevnu akciju pod nazivom "Registar", kojoj je cilj bio zaustavljanje i kažnjavanje stranih vozača. Policajci su tako od 22. do 31. ožujka postavljali kontrole cestama u ZHŽ-u te su tragali za vozačima automobila stranih pločica, koji su od ranije bili u registru evidentiranih prometnih prekršaja jer su ih stacionarni radari snimili kako brzo voze.

Počinio 18 prekršaja

Zaustavljen je veliki broj stranih vozača, uglavnom iz Hrvatske, koji su dosad počinili čak 190 prekršaja prekoračenjem brzine. "Ta vozila ranije su snimljena prijenosnim ili stacionarnim radarom prilikom izvršenja prometnih prekršaja, ali nismo bili u mogućnosti sankcionirati vozače budući da je riječ o stranim državljanima, bez boravišta u BiH", rekli su u MUP-u. Svi oni su sankcionirani tijekom akcije "Registar". Tijekom akcije je uhvaćen i rekorder, 34-godišnji hrvatski državljanin A. M., s prebivalištem u Vinjanima Donjim, u Imotskom. Njegov automobil Audi je dosad snimljen čak 18 puta kako prebrzo vozi. Policajci su ga 23. ožujka zaustavili dok se vozio magistralnom cestom kod Širokog Brijega. Nakon toga mu je uručeno 12 prekršajnih naloga, za svaki prekršaj zaseban prekršajni nalog. Kako navode u policiji, 34-godišnjaku je uručeno "samo" 12 prekršajnih naloga, jer je za ostalih 6 prekršaja već nastupila zastara. "Za počinjene prekršaje A. M. je izrečena novčana kazna od 1160 maraka, izrečena mu je zabrana upravljanja motornim vozilom na prometnicama u BiH u trajanju od 7 mjeseci, a dobio je i 12 kaznenih bodova - isti je priznao izvršenje prekršaja i već je platio novčanu kaznu", stoji u jučerašnjem priopćenju županijskog MUP-a.

Komesar zadovoljan akcijom

Osim stranih vozača, policija je tijekom akcije zaustavila i 10 neregistriranih vozila, a vozačima istih su uručeni prekršajni nalozi. Zaustavljen je i jedan vozač koji je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita. Zadovoljstvo rezultatima akcije je izrazio i policijski komesar Zoran Galić koji je istaknuo podatak da je u prvom tromjesečju prošle godine, u prometu na cestama u ZHŽ-a, smrtno stradalo pet osoba, a u prvom tromjesečju ove godine nitko nije smrtno stradao. "Smatram da taj podatak sam za sebe govori dovoljno", izjavio je nakon uspješne akcije komesar Galić.

I. Herceg | Dnevni List