Pismo preko oceana: Što ćeš ti, Mare draga, u Saboru, u nas ima puno potribitiji

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info
Mene bi bilo sramota dobivat još toliko zastupničke plaće, a imat šta imam, oću reć što ti Mare imaš u toj bogatoj zemlji Kanadi. Vidiš koliko je kod nas siromašni, potribni kruva, a znaš...

Draga moja Mare, evo natrala si me da ti moram opet pisat, jer te nisam mogla razuvirit priko telefuna da ne pristaneš bit na ovoj Listi kandidata za saborske zastupnike. Mislim na ovoj Listi iz dijaspore, u ovoj 11. izbornoj jedinici, a kažu da je malo oni dosadašnji u Saboru, a koji su bili iz ove jedinice, zaslužilo dvicu? Ja se baš i ne bi složila, jer znam da su dobro i pridobro prošli, ma da ih samo vidiš: ugojili se, uobrazili, osilili, vozikaju se u dobrim autim, pokupovali stanove i kuće u Rvackoj,dicu tamo smistili u škole, ma ja mislim da su oni s odličnim prošli, ko što će odlično proći i ovi koje sada izaberemo za zastupnike iz dijaspore.

Zato ti ja, Mare moja, i pišem vako otvoreno da ti kažem da tebi to nije potribito: školovana si, bogata, ne misliš priselit u Rvacku, dica ti imaju i stanje i imanje, nešto im baš ne iđe s brakovim, ali danas je tako, kome ne iđe u braku, iđe na nekom drugom mistu, pa se to nekako poravna. Odma ćeš ti reć kako si Rvatica i kako imaš pravo, ali, Mare, imaš ti i obraz, znam ja to. Zato tribaš malo misliti i nas vamo. Jesi, triba dušu čuvat, uvik pomagala i uvik slala sirotinji, neka ti Bog plati, ali to nije neka sigurnost ko kad te izaberu za zastupnika u Rvackom saboru. I to iz dijaspore, a tute ti spadamo i mi iz Ercegovine i Bosne, iako ne znam kakvi smo mi raseljenici ili raspršivinci, kad stolićima smo na svojim ognjišćim. Nema više ognjišća, rećeš ti, ali tako se to sada tepa ovim našim kućerinama u kojima nema ognjišća, onog toplog kojeg se ti sićaš, onog didovog...Eto, odnese mene, pa skrenem s onoga što ti oću reć, oću ti ponovit: izbriši se ti s te izborne liste, mi ćemo stavit , evo, rećemo, naprimjer našeg Iku, a mog kuma. Znaš Iku, cili život nije ništa radio, kaže nekako ga bilo stid radit,a sada još pod stare dane da nema kakve mirovine. On ti nije za neke priče, a taki se baš traže u Saboru, ruke je naučijo dizat još kad smo ga mi ko đavlice mlatile, on bi se odma prido. Tako je cili život: šutke se pridaje. A taj more sidit pet dana da ne ode, da prosti tvoj pošteni obraz, ni pišat, taki je, ko spomenik. Pa kad odsidi dvi godine u Saboru dobiće dobru mirovinu i nikom neće bit na teret. Ja bi njemu dala svoj glas, iako znaš da nikada ne iđem na izbore. A triba izać i izabrat vake ljude ko što je Iko, a ne one što su bogati, ko ti. Mene bi bilo sramota dobivat još toliku zastupničku plaću, a imat šta imam, oću reć što ti Mare imaš. Vidiš koliko je kod nas siromašni, potribni kruva, a znaš da je sad stiska. Prija 15 godina smo mogli izabirati 12 zastupnika iz dijaspore u Sabor i svi su se dobro skućili, i oni i dica im, i unuci, pa moš mislit koliko je to ljudi.Kasnije smo ji svake godine birali manje iz dijaspore, ali svi su se usrićili. Sada smo spali na tri zastupnika, znači, četri puta manje nego prve godine, što je žalosno. Nešto smo neku večer kontali da je povećan broj zastupnika iz dijaspore četri puta, pa da ji sada biramo pedesetak, pa svaki ima po četri člana u obitelji, znaš šta bi bilo: svi mi iz Ercegovine do sljedeći izbora bili bi zbrinuti, i to u našoj lipoj Rvackoj. I rješen problem i granica, i iseljavanja, i EU, i problema ovim drugim narodima u B i H, kućeš bolje?!

Ako ti Mare i tebi slični ostanete na listama i ne daj Bože budete izabrani, neće se zaustavit ovo iseljavanje iz Ercegovine u Rvacku, sada je to pojačano, sele cile obitelji, jer će sada, kažu, Rvacka u EU pa oće i ovi naši rvacki državljani, da se ne misli o svojim pravim, neka nji u Rvackoj, što je sigur sigur. Neki govore da će se ovde sve raspast i da će komad po komad zemlje ulazit u tu EU, znaš nas duša se selit, svagdi je bolje nego na ognjišću, to ostaje samo za opivat u knjigama.

Reci, Mare, da odustaješ, da se pridaješ, nako košto je kum Iko odusto od ženidbe,hahaha... čujem te kako se smiješ, a nije to smišno, nego žalosno!

Ili košto je žalosno da je moj Honorarac odusto od mene, kaže, ima pričnijeg posla prid ove izbore, hm! Zamisli i on bi u Sabor, sabrali ga...neću beštimat ni ja prid izbore, more me Bog pokarat, pa da kuma ne izaberu, a ja se već vele mučim oko njega.

Čekam da mi javiš da si odustala, da ja još koga vamo metnem na tvoje misto. Sada bi stavila neku ženu i to s mnogo dice, a još nijedna iz dijspore nije bila u Saboru, pa bi to bila prava i trajna pomoć Rvacke jednoj obitelji iz dijaspore, pa neka to bude iz naše Ercegovine, more i iz Bosne.

I, evo Mare, za kraj, jedna prigodna, izborna:"Dijasporo biraćeš uskoro, pamet beri, Iku izaberi, oj,oj...Iko moj...!"

Šta got ti da odlučiš, ja ću, Mare draga, poštovat tvoj izbor, a ti izaberi odustajanje, a ja tebi srdačno pozdravljanje!

Tvoja Anđa

tomislavcity.com