Ovog tjedna će svim proračunskim korisnicima u ZHŽ biti plaća

Široki Brijeg

Premijer Zdenko Ćosić ističe da nije siguran koji će dan točno biti isplaćene plaće te da bi to moglo biti i prije kraja tjedna. Međutim, recimo i to da je tek nakon što je u školama u ZHŽ-u jučer održan štrajk upozorenja, kao što su i najavili sindikati osnovnih i srednjih škola, Vlada uspjela prikupiti novac za plaće.

- Rokovi o isplati plaće su probijeni, odlučili smo se na štrajk upozorenja i odluka je provedena. Slijedi uobičajeni zakonski postupak stupanja u opći štrajk, a ako se plaća uplati za dan-dva, mi ćemo ga obustaviti. Nova Vlada ZHŽ-a je nasljednica svih obveza koje je imala prijašnja Vlada te tražimo da se poštuje ono što smo potpisali - kazao je Goran Džajić, predsjednik Sindikata osnovnih škola u ZHŽ-u.

Nastava tako nije održana prvi sat u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni, a razlog je što plaća nije isplaćena do 25. rujna.

Na pitanje na koji način su prikupili novac, premijer Ćosić je odgovorio da postoje redoviti prihodi proračuna te da su prošli tjedan podmirili sve prinudne naplate koje su pristigle na adresu županije, tako da ovaj tjedan svi prihodi idu za plaće. “Očekujemo da ovih dana nećemo imati više takvih riješenja, tako da ćemo moći podmiriti plaće proračunskih korisnika”, navodi Ćosić. On je ovom prilikom kazao da su sindikati trebali biti ažurniji za vrijeme vladavine bivše Vlade.

- Plaća prosvjetarima će sigurno biti isplaćena u ovom tjednu, a vrlo vjerojatno sutra (danas, nap.a.) - rekao nam je jučer Radoslav Luburić, novi županijski ministar financija.

Odrediti prioritete

“U ovu situaciju ne bismo došli da su sindikati bili ažurniji pa da su vršili pritisak na Vladu, koja im dvije godine nije uplaćivala doprinose, jer je upravo prinudna naplata tih zaostataka ovih dana dovela proračun u situaciju da ne možemo na vrijeme isplatiti sve plaće korisnicima proračuna”, kazao je Ćosić.

Dodao je da će sindikatima ponuditi izmjene kolektivnog ugovora, tako da termin isplate svim korisnicima bude isti. Ćosić je također kazao kako bi se složio s izjavama članova bivše Vlade - da je novca bilo dok su oni bili na vlasti te da je s njima otišao i novac, piše večernji list.

Bivši ministar financija Vjekoslav Bakula je pak na ove optužbe oko neredovite uplate doprinosa kazao da su se doprinosi tijekom ove godine uplaćivali redovito te da su u zaostatku bili samo lani, zbog recesije. “Doprinose nije plaćao HDZ BiH za vrijeme svoje vladavine. Tek mojim dolaskom u Ministarstvo financija dobar dio doprinosa je isplaćen, ima još dosta zaostalih doprinosa iz 1998., 1999.”, kazao je Bakula. Sadašnjem premijeru Ćosiću je poručio da ukoliko se ne zna nositi sa situacijom u ZHŽ-u, neka podnese ostavku ili da se posavjetuje s osobama koje znaju voditi županiju. Bakula je također dodao da bi nova Vlada trebala odrediti što su im prioriteti pri isplati. “Osobno sam od nekih ljudi koji su dobili novac čuo kako su se ovih dana uplaćivala sredstva za određene komisije, dok se s isplatom plaća čekalo. Trebaju odrediti prioritete, dok sam ja bio ministar, novca za plaće i topli obrok je uvijek bilo. Ova situacija govori o njihovoj nekompetentnosti i o tome da ne znaju raditi. Želim im pomoći, samo neka me nazovu i reći ću im kako će”, poručio je Bakula. Još je jednom apelirao na HDZ BiH da ne vodi prljavu kampanju preko proračunskih korisnika te da im isplate njihova zaslužena primanja.

 

Piše: Marija Medić